Shëndeti

Kur duhet t’i lani dhëmbët, para apo pas mëngjesit?

Kur duhet t’i lani dhëmbët, para apo pas mëngjesit?

Është një pyetje që ndoshta ju vjen ndërmend shpesh, por nuk ka një përgjigje të vërtetë: ajo që ka rëndësi është të mos harrohet përdorimi i furçës së dhëmbëve, një aleat i dobishëm në luftën kundër baktereve të pranishme në zgavrën e gojës dhe që mund të riprodhohen së tepërmi nëse nuk eliminohen përmes larjes. Ja çfarë duhet të dini për të bërë zgjedhjen e duhur, në varësi të zakoneve tuaja.

Para mëngjesit – Nëse jeni ndër ata persona që lani dhëmbët dhe më pas konsumoni mëngjesin, avantazhet janë të dukshme: gjatë natës , në fakt, pështyma reduktohet ndjeshëm dhe kjo kontribuon , së bashku me faktorë të tjerë, në rritjen e baktereve që jetojnë në gojën tonë. Një mëngjes i pasur me karbohidrate me sheqer do të ndihmonte në zgjerimin e tyre në mënyrë të pakontrolluar. Për më tepër, prodhimi i acideve mund të ndikojë në smaltin e dhëmbëve duke i bërë dhëmbët më të ndjeshëm dhe të dobët. Për këtë arsye, larja e tyre para mëngjesit do të ndihmonte në largimin e baktereve dhe prodhimin e pështymës.

Disavantazhi- Edhe pse mund të jetë një avantazh i madh larja e dhëmbëve para mëngjesit, disavantazhi i dukshëm është mos pastrimi i dhëmbëve nga ushqimi i mëngjesit, gjë që mund të favorizojë rritjen e ngarkesës bakteriale dhe mund të rrisë aciditetin.

Pas mëngjesit – Situata është padyshim e ngjashme për ata që lajnë dhëmbët pasi kanë ngrënë mëngjesit: përparësia e dukshme është se larja e dhëmbëve pasi keni ngrënë para së gjithash ju lejon të hiqni ushqimin që do të mbetej mbi dhëmbët tuaj, ndoshta deri në mbrëmje. Një faktor tjetër që nuk duhet harruar është se fluori në pastën e dhëmbëve do të funksionojë më mirë gjatë ditës nëse nuk zhvendoset duke përtypur ushqimin menjëherë pas larjes.

Disavantazhi- Por kini kujdes: pasi pijet acidike si kafeja ose lëngu i portokallit janë tipike për mëngjesin , larja e dhëmbëve shumë shpejt pas një vakti mund të dëmtojë smaltin. Para se t'i lani, do të ishte më mirë të prisnit që të rivendoset pH natyral i gojës, i cili zgjat të paktën 30 minuta.

Në çdo rast, të gjithë ekspertët bien dakord për një aspekt: ​​është e rëndësishme të mos harroni të lani dhëmbët dhe ta bëni atë me kujdes. Dentistët rekomandojnë që dhëmbët të lahen dy herë në ditë për të ruajtur higjenën e mirë orale.

*P.s për çdo ripostim pa leje të artikujve të përkthyer apo të shkruar në shqip nga Tiranapost.al do të keni një email nga avokati në adresën tuaj. Raste të shumta ndodhin çdo ditë dhe ju lutemi të respektojmë punën e secilit🙂