Shëndeti

Kurthi i mospranimit emocional

Kurthi i mospranimit emocional

A keni përjetuar ndonjëherë një emocion që ju ka bërë të mos ndiheni mirë, dhe pastaj e keni kritikuar veten për këtë?

Ndoshta mes një vale ankthi, ju i thatë vetes: “Njerëzit e tjerë nuk do të ndiheshin të shqetësuar për këtë. Cili është problemi im? "

Kohët e fundit, një ekip hulumtues shqyrtoi marrëdhëniet midis emocioneve të pakëndshme dhe "mospranimit" emocional. (Për të arritur në mos pranim, ata pyetën, "A mendoni se emocionet tuaja aktuale janë të këqija apo të papërshtatshme?") Ata monitoruan emocionet e njerëzve dhe pranimin e tyre emocional gjatë pesë ditëve dhe zbuluan se afërsisht 96 përqind e njerëzve në studim luftuan me pranimin e emocioneve të papëlqyeshme në një moment.

Duke pasur parasysh se sa e zakonshme është të largoheni nga emocionet, të paktën ndonjëherë, vlen të merret parasysh nëse funksionon. Nëse i themi vetes se nuk duhet të ndiejmë një emocion, a ndihemi më mirë? Kjo na kthen në studimin për të cilin po flisnim.

Së pari, studiuesit morën parasysh nëse njerëzit në studim kishin më shumë të ngjarë të hidhnin poshtë përvojën e tyre emocionale kur ndienin emocione më të pakëndshme. Për shembull, nëse dikush fillon të ndiejë më shumë zemërim, trishtim, turp ose ankth, a ka më shumë të ngjarë të mos pranojë atë që ndihet? Tjetra, ata panë nëse njerëzit që nuk i pranojnë emocionet e tyre përfundojnë duke përjetuar më të pakëndshme.

Ata zbuluan se marrëdhënia midis emocioneve të pakëndshme dhe vështirësisë për të pranuar emocione shkon në të dy anët. Kjo do të thotë që kur emocionet që nuk ndjehen aq të mëdha rriten brenda nesh, ne luftojmë të pranojmë përvojën tonë emocionale. Po kështu, ne gjithashtu ndiejmë emocione më shqetësuese më vonë, pasi përpiqemi t'i largojmë emocionet që nuk i duam. Studiuesit theksuan se kjo mund të çojë në një lak vetë-përjetësues në të cilin ne ndiejmë emocione të padëshirueshme, pastaj përpiqemi t'i shmangim ato, pastaj të ndihemi më keq, pastaj të përpiqemi përsëri t'i bëjmë të zhduken, etj.

Siç e shprehnin ata, "Në ndërhyrje, mund të jetë e rëndësishme të sigurohet psikoedukim për efektet afatgjata të mos pranimit të emocioneve, që edhe nëse duket sikur refuzimi i emocioneve duhet të lejojë që t'i minimizojë ose t'i shmangë ato”.

Ky studim ka kufizimet e tij, pasi përfshiu vetëm gratë. Gjithashtu, duke folur në mënyrë rigoroze, nuk ishte një eksperiment dhe tregoi vetëm se ekziston një marrëdhënie midis njerëzve që mohojnë emocione dhe ndiejnë më shumë emocione që nuk duan. Sidoqoftë, siç vunë në dukje studiuesit, studime të tjera kanë gjetur gjetje të krahasueshme tek burrat dhe ka një mori studimesh që tregojnë lidhjen midis refuzimit të emocioneve dhe shqetësimit mendor.

Nëse jeni të interesuar të shihni se si mund të ndihet të ndaloni luftën me veten dhe t'i përgjigjeni emocioneve tuaja me hapje dhe pranim, këtu janë disa ide për të filluar:

1. Mos harroni që të kritikoni veten për mënyrën se si ndiheni nuk ka gjasa të ndihmojë në afat të gjatë.

2. Mendoni për emocionet në të njëjtën mënyrë si një sensacion fizik. Nëse do të binit dhe të fërkonit gjurin, a do t’i thonit vetes që nuk duhet të ndjeni ndonjë dhimbje?

Provoni t’i trajtoni emocionet tuaja në të njëjtën mënyrë.

3. Kur kapni veten duke i mohuar lejen për të pasur disa emocione, sigurohuni se jeni të lejuar. Ata mund të mos ndihen mirë për ju, por të gjithë janë në rregull.

4. Kujtojini vetes tuaj se emocionet tuaja nuk janë të njëjta me sjelljen tuaj.

5. Mos u ndjeni sikur keni nevojë të ndërmarrni vetë udhëtimin e pranimit emocional. Merrni parasysh që të kontaktoni një terapist për të punuar në lidhje me këtë.

6. E rëndësishmja, nëse nuk ndiheni të gatshëm të pranoni emocionet tuaja për ndonjë arsye, është në rregull. Mos e detyroni veten. Jepini vetes durim dhe mirësi.