Shëndeti

Langya, virusi më i ri po qarkullon dhe ka infektuar dhjetëra njerëz në Kinë

Langya, virusi më i ri po qarkullon dhe ka infektuar dhjetëra

Mjekët kanë ngritur alarmin për një virus krejt të ri që ka infektuar dhjetëra njerëz në Kinë.

Virusi “Langya”, ose LayV u zbulua në 35 njerëz në provincat lindore Henan dhe Shandong të vendit.

I përket një familjeje virusesh që dihet se vrasin deri në tre të katërtat e njerëzve në raste të rënda.

Asnjë nga rastet e reja nuk ka rezultuar me vdekje dhe shumica janë të lehta, me pacientë që përjetojnë simptoma të ngjashme me gripin.

Langya, virusi më i ri po qarkullon dhe ka infektuar dhjetëra

Virusi i ri mendohet se është transmetuar nga gjitarë të vegjël nga e njëjta familje si iriqët.

Një studim i publikuar së fundi zbuloi se virusi u zbulua për herë të parë te njerëzit në vitin 2019, me rastet më të fundit këtë vit.

Ekspertët kinezë që hetojnë virusin besojnë se rastet njerëzore janë 'sporadike'. Ata ende po përpiqen të kuptojnë nëse mund të përhapet nga personi në person.

Langya është nga e njëjta familje si virusi Nipah, i cili është një patogjen vdekjeprurës që zakonisht gjendet te lakuriqët e natës.

Ashtu si Covid, Nipah mund të përhapet përmes ajrit. Por është shumë më vdekjeprurës, duke vrarë deri në tre të katërtat e njerëzve që infekton.

Langya, virusi më i ri po qarkullon dhe ka infektuar dhjetëra

Ai është renditur si një nga viruset që ka më shumë gjasa të shkaktojë pandeminë e ardhshme nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Virusi u zbulua për herë të parë në Malajzi dhe Singapor në vitin 1999, kur 300 raste çuan në 100 vdekje.

Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë Nipah të aprovuar për njerëzit, por të paktën tetë janë aktualisht duke u testuar te kafshët, duke përfshirë një të bërë nga Universiteti i Oksfordit.