Shëndeti

Lidhjet midis variantit Omicron dhe hepatitit të rëndë tek fëmijët  

Lidhjet midis variantit Omicron dhe hepatitit të rëndë tek

Infeksioni me variantin omicron të koronavirusit mund të ketë një rol në rastet e fundit të hepatitit akut të rëndë që është raportuar tek fëmijët, sipas studiuesve japonezë.

Profesori i Universitetit të Kiotos, Hiroshi Nishiura, tha se vendet me një numër të lartë të infeksioneve me omicron si Britania dhe Shtetet e Bashkuara, gjithashtu raportuan një numër relativisht më të lartë të rasteve të hepatitit të fëmijëve.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 348 raste të mundshme të hepatitit të pashpjegueshëm te fëmijët janë konfirmuar në mbarë botën, me vetëm gjashtë vende që raportojnë më shumë se pesë raste. Ministria e shëndetësisë së Japonisë ka identifikuar shtatë raste të brendshme deri më tani, ndërsa SHBA po heton aktualisht 109 raste të hepatitit të fëmijëve.

Adenovirusi, një virus i zakonshëm që mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh, duke përfshirë gastroenteritin (gripin e stomakut), është dyshuar si një shkak i mundshëm i sëmundjes së rëndë të mëlçisë. Në Britani, e cila ka raportuar 163 raste deri më tani, 126 raste janë testuar pozitivë për adenovirus.

Simptomat e raportuara përfshijnë dhimbje barku, diarre, të vjella, verdhëz dhe nivele të larta të enzimave të mëlçisë.

Hulumtimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të vendosur një lidhje shkakësore midis infeksioneve të omicronit dhe hepatitit të fëmijëve, tha Nishiura, duke treguar kufizimet e studimit të tij, siç janë të dhënat e infeksionit omicron që mbulojnë të gjitha moshat, dhe jo vetëm fëmijët.

Tiranapost.al