Shëndeti

 Mjekët thonë se ky është virusi më i rrezikshëm për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë

 Mjekët thonë se ky është virusi më i

Dimri që kaloi ishte një dimër i rëndë për viruset e frymëmarrjes, i dominuar nga rritjet e RSV, gripit dhe Covid-19. Por një virus i panjohur po infektonte gjithashtu masivisht njerëzit.

Rastet e metapneumovirusit njerëzor, ose HMPV, u rritën këtë pranverë, sipas sistemeve të mbikëqyrjes së viruseve të frymëmarrjes të FDA-së. Ai mbushi njësitë e kujdesit intensiv spitalor me fëmijë të vegjël dhe të moshuar që janë më të rrezikuarit nga këto infeksione.

Ndryshe nga Covid-19 dhe gripi, nuk ka asnjë vaksinë për HMPV ose ilaçe antivirale për ta trajtuar atë. Në vend të kësaj, mjekët trajtojnë njerëzit e sëmurë rëndë duke u kujdesur për simptomat e tyre.

Diane Davison u infektua me metapneumovirus njerëzor gjatë një feste familjare në fillim të prillit. Dy javë më vonë, ajo po kollitej aq shumë sa nuk mund të fliste në telefon.

"Nuk mund të flisja më shumë se dy fjalë," tha Davison, 59 vjeç, një avokate në Baltimore. "Unë fillova të kollitesha deri në pikën ku fjalë për fjalë pothuajse po më dilte gjak."

Kolla e saj ishte aq konstante dhe e thellë, sa ishte e bindur se më në fund e kishte kapur koronavirusin pasi arriti ta shmangte gjatë gjithë pandemisë. Por ajo bëri gjashtë teste të shpejta për Covid-19 dhe të gjitha u kthyen negative.

Analizat e gjakut përcaktuan se ajo kishte HMPV.

Metapneumovirusi i njeriut u zbulua nga gjuetarët holandezë të viruseve në vitin 2001.