Shëndeti

Mund të fajësoni ndryshimet klimatike për netët pa gjumë! Ja ç'thotë një studim i ri

Mund të fajësoni ndryshimet klimatike për netët pa

Ndryshimet klimatike mund të ndikojnë në gjumin tuaj – dhe jo vetëm sepse jeni zgjuar duke u shqetësuar për këtë.

Një studim i ri tregon se temperaturat më të ngrohta rrisin rrezikun e gjumit të pamjaftueshëm.

Ndërsa ngrohja globale përkeqësohet, po ashtu përkeqësohet edhe aftësia jonë për të fjetur një gjumë të mirë, sipas studiuesve.

Ju ndoshta keni përjetuar probleme me gjumin kur është shumë nxehtë. Tani ka të dhëna që tregojnë se nuk jeni vetëm.

Studiuesit mblodhën mbi 7 milionë të dhëna për gjumin e natës nga më shumë se 47,000 njerëz në 68 vende midis 2015 dhe 2017.

Duke kontrolluar faktorët individualë, tendencat sezonale dhe kohore, ata zbuluan se temperaturat e larta shkurtojnë gjumin.

Në netët shumë të ngrohta - me temperatura mbi 30°C - ata zbuluan se njerëzit flenë mesatarisht 14 minuta më pak. Probabiliteti për të fjetur më pak se shtatë orë rritet gradualisht deri në 10°C, përpara se të rritet me një ritëm të lartë.

Nëse vazhdojmë të emetojmë gazra serë me ritmin aktual, deri në vitin 2100 çdo person mund të përballet me një mesatare prej dy javësh gjumë të shkurtuar në vit, zbuluan studiuesit.

Njerëzit tashmë po humbasin rreth 44 orë gjumë në vit për shkak të temperaturave më të larta, vlerësojnë ata.

Studimi u publikua këtë muaj në revistën shkencore të rishikuar nga kolegët One Earth.