Shëndeti

Neuroshkencëtarja ndan 6 këshilla: Çfarë duhet të bësh çdo ditë për të pasur shëndet dhe forcë mendore

Neuroshkencëtarja ndan 6 këshilla: Çfarë duhet të

Kur fillova të bëja kërkime mbi ankthin në laboratorin tim si neuroshkencëtare, nuk e mendoja kurrë veten se do isha gjithashtu e prekur nga kjo gjendje. Kjo zgjati derisa fillova të flisja, dhe të dëgjoja kolegët, miqtë e mi dhe veten time mbi mënyrën se si po ndiheshim: Të shqetësuar, të stresuar, të hutuar, nervozë dhe gati për të hequr dorë-por nga çfarë?

Ajo që kam zbuluar përgjatë viteve është se mënyra më e fuqishme për të luftuar ankthin është të punosh vazhdimisht në ndërtimin e të qenit elastik dhe në rritjen e forcës mendore. Gjatë rrugës do të mësoni të vlerësoni apo edhe të mirëprisni disa lloje të gabimeve që më parë i konsideronit të papranueshme, tek vetja dhe të tjerët.

Më poshtë lexo gjashtë metoda të përditshme për të rritur forcën mendore:

1- Vizualizoni rezultatet pozitive

Në fillim ose në fund të çdo dite mendoni për të gjitha ato situata të pasigurta aktualisht në jetën tuaj ,të mëdha dhe të vogla. Për secilën prej tyre përfytyroni rezultatin më optimist. Mendoni se do ta zgjidhni atë problem, çështje që ju shqetëson. Mendoni zgjidhjen më ideale të mundshme. Kjo ndihmon në krijimin e perceptimeve pozitive, por edhe ju ndihmon në ide të reja se si realisht të zgjidhni një çështje.

2. Shndërroni ankthin në progres

Truri është krijuar në atë mënyrë që na mundëson të jemi elastikë gjatë periudhave sfiduese - të mësojmë se si të qetësohemi, të rivlerësojmë situatat, të riformulojmë mendimet tona dhe të marrim vendime më të zgjuara. Dhe është më e lehtë të përfitosh nga kjo kur i kujtojmë vetes se ankthi në vetvete nuk është dhe aq i keq. Zemërimi mund të bllokojë vëmendjen dhe aftësinë tuaj për të performuar, por/ose mund t'ju nxisë dhe motivojë; Ju ndihmon të bëheni më të vëmendshëm dhe shërben si një kujtesë për atë që ka vërtetë rëndësi për ju: dhe ndaj ju shqetëson.

Frika mund të shkaktojë kujtime të dështimeve të së kaluarës; largon vëmendjen dhe përqendrimin; dhe rrjedhimisht minimizon performancën, por ndërkohë mund t'ju bëjë më të kujdesshëm në lidhje me vendimet tuaja reflektimi thellohet dhe krijohen mundësi për ndryshimin e planit që mendonit.

Trishtimi mund të luhasë humorin tuaj dhe t'ju demotivojë, por edhe mund t'ju ndihmojë të riprioritizoni dhe të motivoheni për të ndryshuar mjedisin, rrethanat dhe sjelljen tuaj.

Shqetësimi mund t'ju bëjë të vononi dhe të pengoni arritjet e qëllimeve, por edhe mund t'ju ndihmojë të rregulloni mirë planet tuaja; ose ju ndihmon të bëneni më realistë dhe të orientuar drejt qëllimit.

Frustrimi mund të pengojë përparimin tuaj por gjithashtu mund t'ju nervozojë e për pasojë do të ndjeni sfidën për të bërë më shumë ose më mirë.

3. Provoni diçka të re

Këto ditë, është më e lehtë se kurrë të informohesh në internet, por gjithashtu mund të bashkohesh në një klub sportiv lokal ose të marrësh pjesë në një ngjarje virtuale. Gjithçka të re që bëni, nuk duhet të jetë tepër e vështirë, por interesante dhe thjesht pak jashtë zonës suaj të komfortit.

4. Kërko ndihmë

Të jesh në gjendje të kërkosh ndihmë, të qëndrosh i lidhur me miqtë dhe familjen, dhe të ushqesh në mënyrë aktive marrëdhënie mbështetëse, inkurajuese jo vetëm që të mundëson të mbash ankthin larg, por gjithashtu të forcon ndjenjën se nuk je vetëm. Nuk është e lehtë të kultivohet, por besimi dhe ndjenja se jeni të rrethuar nga njerëz që kujdesen për ju luan rol të madh gjatë një periudhe stresi.

5. Shkruani në një bllok apo letër quote popozitive të krijuara nga vetë ju.

Lin-Manual Miranda botoi një libër për këtë. Përmes quotes ai ndan ato që në thelb janë mesazhe të vogla optimiste të këndshme, që të bëjnë edhe për të qeshur.

6-Kalo kohë në natyrë

Shkenca ka treguar vazhdimisht se kalimi i kohës në natyrë ka efekte pozitive në shëndetin tonë mendor. Një studim i vitit 2015 zbuloi se kalimi i kohës në natyrë mund të rrisë ndjeshëm mirëqenien dhe gjendjen emocionale. Nuk keni nevojë të jetoni pranë një pylli për të qenë pranë natyës. Një park ose ndonjë mjedis i qetë me gjelbërim ku nuk ka aq shumë njerëz përreth do të funksiononte mirë.

Merrni frymë, relaksohuni dhe fokusoni tek tingujt, era e freskët dhe pamja. Përdorni të gjitha shqisat tuaja për të krijuar një vetëdije të shtuar për botën natyrore. Ky ushtrim rrit elasticitetin tuaj të përgjithshëm pasi vepron si një lloj restaurimi i energjisë dhe rivendosjes së ekuilibrit.

*Artikulli nga Wendy Suzuki neuroshkencëtare dhe profesore e Shkencës dhe Psikologjisë Neurale në Qendrën për Shkencat Neurale në Universitetin e Nju Jorkut. Ajo është gjithashtu autore e "“Good Anxiety: Harnessing the Power of the Most Misunderstood Emotion.” Përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.