Shëndeti

Nivelet e larta të kafeinës mund të zvogëlojnë yndyrën e trupit dhe rrezikun e diabetit të tipit 2

Nivelet e larta të kafeinës mund të zvogëlojnë
Nivelet e larta të kafeinës në gjakun tuaj mund të ndihmojnë në uljen e sasisë së yndyrës në trup dhe madje edhe rrezikun e diabetit të tipit 2, sipas një studimi të ri.

Megjithatë, studimi nuk rekomandon ndonjë sasi të veçantë kafeje që një person duhet të pijë për të qëndruar i shëndetshëm

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se pirja e tre deri në pesë filxhanë kafe - që përmban mesatarisht 70-150 mg kafeinë - çdo ditë ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Por këto ishin studime vëzhguese, gjë që e bën të vështirë ndarjen e efektit aktual të kafeinës nga ai i faktorëve të tjerë potencialisht me ndikim.

Studimi i fundit, i botuar në revistën BMJ Medicine, përdori një teknikë të njohur si randomizimi Mendelian, i cili përdor prova gjenetike në mbështetje të një efekti shkakësor.

Studiuesit ekzaminuan rolin e dy varianteve të zakonshme të gjeneve të lidhura me shpejtësinë e metabolizmit të kafeinës.

Studiuesit përdorën këto variante për të përcaktuar nivelet e "parashikuara gjenetikisht" të kafeinës në gjak midis gati 10,000 njerëzve që morën pjesë në gjashtë studime afatgjata.

Ata zbuluan se nivelet më të larta të kafeinës në gjak ishin të lidhura me indeksin më të ulët të masës trupore (BMI) dhe një rrezik të reduktuar të diabetit të tipit 2.