Shëndeti

Një formë e modifikuar e virusit herpes mund të luftojë kanceret e avancuara. Ja si

Një formë e modifikuar e virusit herpes mund të luftojë

Një version i modifikuar gjenetikisht i virusit herpes ka dhënë rezultate të fuqishme kundër kancereve të avancuara, sipas një studimi në MB.

Studiuesit zbuluan se RP2 – një version i ri i virusit herpes simplex – tregoi shenja të efektivitetit në një të katërtën e pacientëve me një sërë kanceresh të avancuar.

Pacientët në provë kishin kancer duke përfshirë kancerin e lëkurës, ezofagut, kokës dhe qafës dhe kishin ezauruar opsionet e tjera të trajtimit.

“Studimi ynë tregon se një virus i gjeneruar gjenetikisht, vrasës i kancerit, mund të shkatërrojë drejtpërdrejt qelizat e kancerit nga brenda, ndërsa gjithashtu aktivizon sistemin imunitar kundër tyre”, tha një studiues,

Si funksionon?

Virusi herpes është krijuar për të pasur një veprim të dyfishtë kundër tumoreve në të cilat është injektuar drejtpërdrejt.

Jo vetëm që shumohet brenda qelizave të kancerit për t'i shpërthyer ato nga brenda, por gjithashtu bllokon një proteinë specifike - të njohur si CTLA-4 - për të vënë në lëvizje sistemin imunitar dhe për ta bërë atë të vrasë në mënyrë më efektive qelizat e kancerit.

Pa kancer për dy vjet

Tre nga nëntë pacientë të trajtuar me RP2 përfituan nga trajtimi dhe panë tkurrjen e tumoreve të tyre.

Njëri prej tyre pa tumorin e tij të zhdukej plotësisht dhe mbeti pa kancer.

Krzysztof Wojkowski, një 39-vjeçar nga Londra Perëndimore, u diagnostikua me një lloj kanceri të gjëndrës së pështymës në vitin 2017.

Pas operacioneve të shumta, atij iu tha se nuk kishte mbetur asnjë opsion trajtimi, përpara se t'i jepej mundësia për t'u bashkuar me provën RP2 në 2020.

“Ishte shpresa ime e fundit. Unë bëra injeksione çdo dy javë për pesë javë që më zhdukën plotësisht kancerin, "tha ai.

Prej dy vitesh është pa kancer.

Ndikim pozitiv për efektet anësore të lehta

Studiuesit zbuluan se shumica e efekteve anësore të RP2 ishin të lehta, më të zakonshmet ishin ethet, të dridhurat dhe lodhja.

Ekipi tani shpreson të vazhdojë të eksplorojë potencialin e kësaj strategjie në një numër më të madh pacientësh.