Shëndeti

Një në 10 gra në mbarë botën vuan nga endometrioza. Pse ne ende dimë kaq pak për të?

Një në 10 gra në mbarë botën vuan nga
Endometrioza është një sëmundje kronike inflamatore gjinekologjike që shkakton, ndër të tjera, dhimbje të forta në pjesën e poshtme të barkut.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) thotë se mund të dëmtojë ndjeshëm cilësinë e jetës duke shkaktuar “dhimbje të forta, lodhje, depresion, ankth dhe infertilitet”.

Rreth 10 për qind e grave vuajnë nga endometrioza, sipas OBSH-së . Kjo përfaqëson 190 milionë në mbarë botën.

Çfarë është endometrioza?

Për të kuptuar endometriozën, është e rëndësishme që fillimisht të dihet se çfarë është endometriumi. Është mukoza që mbështjell murin e brendshëm të mitrës.

Gjatë ciklit menstrual dhe për shkak të estrogjenit, endometriumi trashet për të mundësuar një shtatzëni të mundshme. Nëse nuk ka fekondim, endometriumi eliminohet dhe evakuohet nga vagina.

Tek gratë me endometriozë, indet me të njëjtat karakteristika si endometriumi zhvillohen jashtë mitrës në vende jonormale, si vezoret, vagina, tubat fallopiane, rektumi, fshikëza ose zorrët.

Këto inde mund të shkaktojnë nyje, kiste në zonat ku gjenden, ose thjesht dhimbje ekstreme.

Simptomat e zakonshme mund të jenë dhimbje ciklike të legenit, dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale ose dhimbje të forta gjatë menstruacioneve.

Nuk ka kurë për endometriozën, por medikamente të ndryshme mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të saj.

Hapi i parë është sigurisht vizita te një gjinekolog. Opsionet e zakonshme të trajtimit të disponueshme për gratë me endometriozë janë kirurgjia, trajtimi me hormone dhe lloje të tjera të lehtësimit të dhimbjes. Por gjendja mund të kthehet edhe pas operacionit.