Shëndeti

Një studim zbulon se COVID-19 mund të rrisë rrezikun e diabetit tek fëmijët. 3 gjëra që prindërit duhet të dinë

Një studim zbulon se COVID-19 mund të rrisë rrezikun e diabetit
Një studimi i ri nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ka zbuluar se fëmijët që janë shëruar nga COVID-19 mund të jenë më të rrezikuar për zhvillimin e diabetit .

Studimi, i cili shqyrtoi bazat e të dhënave me informacione për mbi 2.5 milionë pacientë nën 18 vjeç, zbuloi se fëmijët e diagnostikuar me COVID-19 kishin rreth 2.5 herë më shumë gjasa për të marrë një diagnozë të re të diabetit të tipit 1 dhe tipit 2, një muaj ose më shumë pas infektimit.

Shqetësimi i ri për fëmijët vjen pasi Shtetet e Bashkuara po shohin rritjen më të madhe të infeksionit COVID-19 deri më tani, gjë që po ndikon shumë tek fëmijët.

Vetëm javën e kaluar, 580,000 fëmijë rezultuan pozitivë për COVID-19 , gati tre herë më shumë se dy javë më parë, sipas një raporti javor nga Akademia Amerikane e Pediatrisë dhe Shoqata e Spitalit të Fëmijëve.

Këtu janë tre gjëra që prindërit duhet të dinë për fëmijët, COVID-19 dhe diabetin.

1. Jo të gjithë fëmijët me COVID do të kenë diabet.

Sanjoy Dutta, nënkryetar i një organizate jofitimprurëse e fokusuar në kërkimin dhe mbrojtjen e diabetit të tipit 1, tha se prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm se hulumtimi i ri tregon një lidhje midis COVID-19 dhe diabetit, por nuk identifikon se si virusi mund ose nëse në të vërtetë rrit rrezikun e diabetit tek fëmijët.

Studimi nuk përfshiu informacione se kush mund të ketë pasur kushte paraekzistuese që mund të çojnë në diabet dhe nuk përfshin të dhëna laboratorike që konfirmojnë diagnozat e reja.

2. Vaksinimi mbetet i rëndësishëm.

Gjetjet e studimit theksojnë rëndësinë e vaksinimit kundër COVID-19, sipas CDC .

Aktualisht, të gjithë fëmijët e moshës 5 vjeç e lart kanë të drejtë të marrin vaksinën Pfizer. Fëmijët e moshës 12 vjeç e lart, dhe disa fëmijë me imunitet të dobët nga 5 deri në 11 vjeç, tani kanë të drejtë të marrin një dozë të tretë të vaksinës Pfizer.

3. Ka shenja paralajmëruese të diabetit ndaj të cilave duhet treguar kujdes.

CDC u bën thirrje prindërve, pediatërve dhe kujdestarëve që të jenë të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese të diabetit.

Sipas CDC simptomat e diabetit përfshijnë etje, uri, urinimi të shpeshtë, humbje të pashpjegueshme të peshës, shikim të paqartë dhe lodhje.

Diagnoza e diabetit zakonisht mund të bëhet përmes një testi gjaku.