Shëndeti

Një test i thjeshtë i gjakut mund të ndihmojë me ekzaminimin e PTSD-së

Një test i thjeshtë i gjakut mund të ndihmojë me ekzaminimin

Së shpejti mjekët mund të jenë në gjendje të ekzaminojnë pacientët me çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) me ndihmën e një testi të thjeshtë gjaku.

PTSD është një çrregullim ankthi që zhvillohet tek disa njerëz që kanë përjetuar një ngjarje shumë stresuese, të frikshme ose shqetësuese.

Sipas Shoqatës Amerikane për Biokiminë dhe Biologji Molekulare, studimi i fundit, i cili përfshiu mbi 1000 anëtarë të shërbimit ushtarak aktiv në Shtetet e Bashkuara, përbën më të madhin e këtij lloji për të vlerësuar shënuesit biologjikë të PTSD.

Për këtë hulumtim, u morën mostra gjaku nga pjesëtarët e shërbimit përpara një dislokimi 10-mujor, tre ditë pas kthimit të tyre dhe tre deri në gjashtë muaj pas kthimit të tyre.

Studiuesit i klasifikuan pjesëmarrësit me PTSD, PTSD të lehtë ose pa PTSD bazuar në diagnozën dhe simptomat e tyre klinike.

Kur analizuan mostrat e gjakut, studiuesit u përqëndruan në katër biomarkera që më parë kanë qenë të lidhura me stresin, depresionin, ankthin dhe çrregullimet e shëndetit mendor.

Këto janë raporti glikolitik, një masë e mënyrës se si trupi e zbërthen sheqerin për të prodhuar energji; arginina, një aminoacid aktiv në sistemin imunitar dhe kardiovaskular; serotonin, e cila ndihmon në rregullimin e humorit, gjumit dhe funksioneve të tjera; dhe glutamat, i cili luan një rol në të mësuarit dhe kujtesën.

Studiuesit më pas krahasuan katër biomarkerët midis grupeve të ndryshme të anëtarëve të shërbimit. Ata zbuluan se ata me PTSD ose PTSD të lehtë kishin një raport glikolitik dukshëm më të lartë dhe argininë më të ulët sesa ata të klasifikuar si pa PTSD.

Njerëzit me PTSD gjithashtu kishin serotonin më të ulët dhe glutamat më të lartë se te ata pa PTSD.

Studiuesit thanë se këto lidhje nuk shpjegohen nga faktorë të tjerë si gjinia, mosha, indeksi i masës trupore, pirja e duhanit ose konsumimi i kafeinës dhe pijeve energjike.