Shëndeti

Nuk i shpjegon dot as shkenca, gjërat misterioze që ndodhin ndërsa ju flini

Nuk i shpjegon dot as shkenca, gjërat misterioze që ndodhin

Të gjithë dëshirojmë të flemë të qetë dhe të rizgjohemi energjikë. Sidoqoftë, është e vështirë të gjesh një person që nuk ka hasur kurrë ndonjë ndjesi të çuditshme dhe të pakëndshme gjatë gjumit.

Por disa nga këto përvoja gjatë gjumit mbeten mister për shkencën edhe sot e kësaj dite.

Paraliza e gjumit

Personi zgjohet natën dhe nuk mund të lëvizë. Kësaj i shtohen halucinacione të frikshme dhe ndjenja se është dikush tjetër në dhomë.

Pse ndodh: Normalisht, kur biem në gjumë, ne jemi të paralizuar që të mos bëjmë ecje në gjumë. Me paralizën e gjumit, muskujt tanë "fiken" kur truri është zgjuar.

Përafërsisht 7% e popullsisë kanë përjetuar paralizë të gjumit të paktën një herë.

Halucinacione hipnagogjike

Kur një person është në prag të gjumit, por është ende zgjuar, ai sheh fotografi të çuditshme para syve të tij. Shpesh këto janë fytyra të frikshme dhe krijesa fantastike.

Pse ndodh: Ky është një nga disa llojet e halucinacioneve që mund të kenë njerëzit e shëndetshëm mendërisht. Fëmijët i kanë ato më shpesh dhe kjo mund të jetë arsyeja pse ata nuk duan të flenë. Halucinacione të tilla mund të vijnë nga stresi ose thjesht nga një imagjinatë e mirë.

Të folurit në gjumë

Zakonisht, personi që vuan nga somnilokia nuk e ka idenë për këtë. Kjo gjendje nuk është absolutisht e rrezikshme psikologjikisht, megjithëse një person me një problem të tillë mund të shqetësohet për zbulimin e sekreteve.

Pse ndodh: Burrat dhe fëmijët janë më të prirur ndaj kësaj dhe arsyeja është stresi. Psikika e personit po përpiqet t’i rezistojë asaj që ai ose ajo nuk pajtohet në realitet.

Një ëndërr brenda një ëndrre

Personi sheh një ëndërr, pastaj zgjohet, por gjëra të çuditshme vazhdojnë t’i ndodhin. Rezulton se ai vetëm po ëndërronte që u zgjua.

Pse ndodh: Ezoterikët besojnë se nëse keni një ëndërr të tillë, kjo tregon predispozicionin tuaj ndaj praktikave shpirtërore. Shkenca zyrtare nuk mund të shpjegojë pse ndodh kjo.

Ecja në gjumë

Kjo gjendje është e kundërta e paralizës së gjumit, vetëdija është në gjumë, por paralizimi i muskujve nuk ndodh. Gjatë gjumit njerëzit mund të ecin, pastrojnë, apo edhe largohen nga shtëpia, e cila shpesh është shumë e rrezikshme. Në mëngjes, ata nuk mbajnë mend asgjë.

Pse ndodh: Somnambulizmi ndodh në rreth 4.6-10.3% të popullsisë, me fëmijë të prekur më shpesh. Shkaku është ende i panjohur, siç janë edhe metodat e trajtimit.

Duke rënë nga shtrati

Ndonjëherë ndihemi sikur na e kanë hedhur shtratin tonë nga lart. Ne dridhemi dhe zgjohemi. Ndonjëherë para kësaj, ne ëndërrojmë se po fluturojmë ose po pengohemi dhe po biem një ndjenjë mjaft e pakëndshme.

Pse ndodh: Fjetja është e ngjashme me vdekjen, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ngadalësohen, toni i muskujve zvogëlohet. Truri "frikësohet", e percepton këtë si një vdekje të vërtetë dhe kontrollon nëse personi është gjallë, duke dërguar impulse në muskuj.

*Artikulli i marrë nga Bright Side. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.