Shëndeti

OBSH: Katër në pesë persona me hipertension nuk trajtohen në mënyrën e duhur

OBSH: Katër në pesë persona me hipertension nuk trajtohen në

Tetëdhjetë për qind e njerëzve me hipertension nuk marrin trajtimin e duhur, sipas raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) mbi këtë temë.

"Hipertensioni mund të kontrollohet në mënyrë efektive me regjime të thjeshta mjekimi me kosto të ulët, dhe megjithatë vetëm një në pesë persona me hipertension e ka trajtuar atë," tha Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtor i Përgjithshëm i OBSH-së.

Presioni i gjakut llogaritet me dy vlera, e para lidhet me forcën kur zemra juaj rreh dhe e dyta kur zemra juaj pushon.

Presioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku për kushte të ndryshme duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe demencën vaskulare.

Sa më shumë të rritemi, aq më të ndjeshëm jemi ndaj presionit të lartë të gjakut. Më pak se 10 për qind e njerëzve midis moshës 18 dhe 34 vjeç vuajnë nga hipertensioni, por pas 65 vjetësh, rreth 65 për qind janë të prekur, sipas Institutit Kombëtar Francez të Shëndetësisë dhe Kërkimeve Mjekësore.

Gjenetika gjithashtu luan një rol.

Njerëzit me hipertension shpesh nuk kanë simptoma dhe kështu shumë pak njerëz marrin trajtim.