Shëndeti

Pagjumësia rrit rrezikun e goditjes në tru

Pagjumësia rrit rrezikun e goditjes në tru
Njerëzit që vuajnë ng insomnia kanë një rrezik më të madh për goditje në tru, krahasuar me njerëzit pa që flenë më mirë, sipas një studimi të Universitetit të Miçiganit.

Wendemi Sawadogo, shefi i ekipit hulumtues, theksoi se njerëzit me pagjumësi kanë gjithashtu diabet, hipertension, sëmundje të zemrës dhe depresion, gjë që rrit më tej rrezikun e goditjes në tru.

Nga viti 2002 deri në vitin 2020, Sawadogo dhe ekipi i tij vëzhguan njerëz “të cilët nuk kishin pësuar asnjë goditje në tru”, ku 57% e atyre në grupin e studimit ishin gra të moshës 61 vjeçe.Studimi zbuloi se rreziku i goditjes në tru është më i lartë tek njerëzit me pagjumësi nën 50 vjeç.

Ka shumë terapi për të ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së gjumit, vuri në dukje Sawadogo, duke theksuar rëndësinë e diagnostikimit dhe trajtimit të hershëm për të zvogëluar rrezikun e goditjes në të ardhmen.