Shëndeti

Po luftoni me Covid-in e gjatë? Ja çfarë (nuk) duhet të hani

Po luftoni me Covid-in e gjatë? Ja çfarë (nuk) duhet

Lodhje, mjegull truri, dhe vështirësi në frymëmarrje.

Këto janë vetëm disa nga simptomat e zakonshme të ” Covid -it të gjatë ” që mund të prekin njerëzit pas shërimit nga infeksioni, sipas CDC.

Megjithatë, sipas Dr. Greg Vanichkachorn, drejtor i Programit të Rehabilitimit të Covid në Klinikën Mayo, simptomat janë vetëm “gjysma e medaljes”.

“Gjysma tjetër është se si këto simptoma ndikojnë në aftësinë e një personi për të jetuar. Fatkeqësisht, simptomat e afatgjata të COVID-it mund të jenë mjaft kufizuese.”

Ekspertët thonë se ka ende shumë për të mësuar rreth Covid-it të gjatë, por ushqimi luan një rol jetik për t’u ndjerë më mirë.

Çfarë duhet dhe nuk duhet të hani nëse mendoni se keni kohë që keni Covid.

1. Dieta mesdhetare

Vanichkachorn theksoi rëndësinë e një diete të ekuilibruar, e cila sipas tyre do të jetë e dobishme për shëndetin e përgjithshëm - veçanërisht, një dietë mesdhetare , e cila është e pasur me perime, fruta, vaj ulliri, arra dhe drithëra.

Frutat dhe perimet, në veçanti, janë “energji” kur bëhet fjalë për vitaminat dhe mineralet thelbësore.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë të heqësh dorë nga mishi apo proteinat, tha Vanichkachorn, duke shtuar se peshku dhe pula janë opsione të mira.

2. Kujdes nga mungesat e vitaminave

Hulumtimet nuk kanë konfirmuar nëse vitaminat specifike janë të dobishme në luftimin e gjatë të Covid-it, por megjithatë është e rëndësishme të trajtohen mangësitë e vitaminave, tha Vanichkachorn.

“Për shembull, një mungesë e vitaminës B12 mund të çojë në simptoma të tilla si lodhje, gulçim dhe vështirësi në të menduarit,” tha ai.

Mineralet si hekuri janë gjithashtu të rëndësishme. Një studim i fundit tregoi se pacientët me Covid të gjatë mund të kenë probleme me mënyrën se si trupat e tyre përdorin dhe ruajnë hekurin.

Megjithatë, ai paralajmëroi kundër përdorimit të vitaminave ose suplementeve minerale pa kërkuar më parë këshilla mjekësore.

3. Qëndroni të hidratuar

Vanichkachorn theksoi se të gjithë pacientët me Covid të gjatë duhet të qëndrojnë të hidratuar.

“I pakontrolluar, dehidratimi mund ta bëjë këdo të ndihet i mjerë, jo vetëm pacientët që po përjetojnë COVID në distancë të gjatë.”

4. Nga çfarë të qëndroni larg

Për shkak se Covid akut mund të shkaktojë inflamacion në trup, tha Vanichkachorn, do të ishte mirë të qëndroni larg çdo gjëje që do ta përkeqësojë atë.

Mishi i kuq dhe ushqimet e përpunuara si pijet me sheqer dhe ëmbëlsirat mund të përkeqësojnë inflamacionin.