Shëndeti

Pse Britania e ka kaq të vështirë diagnostikimin e kancerit

Pse Britania e ka kaq të vështirë diagnostikimin e kancerit

Vonesat ishin problem edhe para Covid-it, virusit që bëri kërdinë në Britani duke vrarë shumë njerëz. Por në fillim të pandemisë ekspertët paralajmëruan se izolimi mund të vriste shumë më tepër njerëz. Shqetësimet ishin veçanërisht të forta për kancerin, pasi depistimi fillimisht u pezullua, testet rutinë diagnostike u shtynë dhe diagnoza e rasteve më pak të dukshme u vonua.

Parashikimet e zymta deri më tani duket se kanë qenë të sakta. Shkalla e vdekjeve nga kanceri është kthyer në nivelet e 20 viteve më parë, thotë Nicola Barclay, një studiuese në Universitetin e Oksfordit. Gjetjet paraprake të ekipit të saj sugjerojnë se në kancerin kolorektal, përqindja e pacientëve që mbijetojnë për të paktën një vit pas diagnostikimit ka rënë nga 79% pak para pandemisë, në 76%. Dëmi nuk mund të matet ende për kanceret që përparojnë më ngadalë, ose për sëmundjet me përparim të shpejtë, simptomat e të cilave mund të maskohen. Kolla e vazhdueshme karakteristike e kancerit të mushkërive, për shembull, është e ngjashme me një simptomë të zakonshme të Covid. Vdekjet e regjistruara si nga Covid gjithashtu mund të turbullojnë pamjen: disa mund të kenë pasur një tjetër shkak themelor të vdekjes.

Pandemia dhe bllokimet nuk janë shkaku i vetëm i problemeve të Britanisë në trajtimin e kancerit. Nga 18 vende të pasura, Britania tashmë kishte ndër normat më të këqija të mbijetesës pesëvjeçare për tre nga kanceret më të zakonshme: mushkëritë, zorrën e trashë dhe gjirin. Kishte më shumë vdekje nga kanceri për person se çdo vend tjetër i g7.

Britanikët më të varfër kanë më shumë gjasa të vuajnë dhe vdesin nga këto sëmundje.

Pjesa më e madhe e hendekut me vendet e tjera shpjegohet me vonesat në trajtim dhe veçanërisht me diagnozën e vonë.

'Kanceri është një sëmundje progresive, kështu që nëse diagnostikoni kancerin më herët, pothuajse në të gjitha rastet përmirësoni prognozën”,' thotë Naser Turabi nga Cancer Research uk, një organizatë bamirëse. Kjo shpjegon pjesërisht pse më të varfërit, që paraqiten më vonë, vdesin më shpejt. Nëntë në dhjetë njerëz me kancer të zorrëve në fazën e hershme, në fazën e parë, do të mbijetojnë për të paktën pesë vjet pasi të diagnostikohen. Në fazën e katërt, kur kanceri ka metastazuar, nëntë në dhjetë do të vdesin.

Diagnoza zakonisht varet nga takimet rutinë me një mjek të përgjithshëm, kur pacientët përmendin simptomat. Një objektiv që 93% e pacientëve me simptoma të kancerit duhet të vizitohen nga një specialist brenda dy javësh nuk është përmbushur në Angli prej vitesh. Një objektiv tjetër, që pacientët duhet të fillojnë trajtimin e tyre brenda 62 ditëve nga referimi, gjithashtu ka munguar. Kjo do të ketë pasoja vdekjeprurëse në vazhdim. Një studim në vitin 2020 zbuloi se çdo katër javë vonesë për operacionin në gji, fshikëz dhe gjashtë lloje të tjera të tumorit rriti shkallën e vdekshmërisë me 6-8%.

Qeveria i është përgjigjur humbjes së objektivave të saj duke i hedhur poshtë ato.

Dikur i quajtur kryeqyteti botëror i kancerit, Danimarka ka reduktuar në mënyrë dramatike vdekjet nga kanceri që nga viti 2007, kryesisht nga referimi i shpejtë tek specialistët, pra nga kujdesi parësor, tek dytësori.

Modeli danez ka avantazhe të tjera. Sistemi i tij i kujdesit parësor financohet më mirë. Spitalet kanë më shumë skaner MRI dhe CT për pacient, dhe radiologët për t'i përdorur ato (në Angli profesionistët e demoralizuar janë në greva).

Kanceri është kryesisht një sëmundje e të moshuarve, por përkeqësimi i të ushqyerit mund të shpjegojë një rritje alarmante të rasteve të kancerit kolorektal tek të rinjtë. Ushqimi ultra i përpunuar përbën më shumë se gjysmën e një diete tipike britanike.