Shëndeti

Rastet e pashpjegueshme të hepatitit rriten në 348 në mbarë botën ndërsa OBSH shqyrton rolin e COVID

Rastet e pashpjegueshme të hepatitit rriten në 348 në mbarë

Rastet e hepatitit të pashpjegueshëm janë rritur në të paktën 348 në nivel global, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), e cila tani po shqyrton rolin e mundshëm të luajtur nga adenovirusi dhe infeksioni COVID-19.

Shumica e rasteve janë raportuar në Mbretërinë e Bashkuar, e cila ka parë "rreth 163" dhe ishte vendi i parë që ngriti alarmin, duke raportuar 10 raste të hepatitit të rëndë në Skoci më 5 prill, te fëmijët nën 10 vjeç.

Shtetet e Bashkuara tani kanë raportuar gjithashtu më shumë se 100 raste.

Çfarë mund të shkaktojë këto raste të hepatitit?

Hepatiti, inflamacioni i mëlçisë, shpesh kontraktohet nëpërmjet virusit të hepatitit, prej të cilit ekzistojnë pesë lloje kryesore: A, B, C, D dhe E.

Këto raste të reja janë misterioze sepse testimi nuk ka treguar asnjë shenjë të këtyre llojeve të virusit.

Aktualisht hipotezat kryesore mbeten ato që përfshijnë një adenovirus, por është në konsideratë të rëndësishme edhe për rolin e COVID, qoftë si një bashkëinfeksion ose si infeksion i kaluar.

Inflamacioni i mëlçisë mund të ndikojë në funksionin e mëlçisë dhe sëmundja mund të ndryshojë në ashpërsi në varësi të shkakut.

Autoritetet shëndetësore në SHBA thanë se po hetonin 109 raste misterioze, të cilat përfshinin pesë vdekje. Tre fëmijë kanë vdekur në Indonezi.

Një numër i vogël fëmijësh i janë nënshtruar edhe transplanteve të mëlçisë si pasojë e hepatitit.