Shëndeti

Rritja e imunitetit me vitamina, a mund t'ju mbajnë ato me të vërtetë të shëndetshëm?

Rritja e imunitetit me vitamina, a mund t'ju mbajnë ato me të

Në një sezon normal ftohje dhe gripi, do të prisnit të shihnit disa produkte "që rrisin imunitetin" të shfaqen në dyqane dhe në reklamat e rrjeteve sociale.  Por këtë vit, vitaminat që rrisin imunitetin shfaqen gjithandej.

Në prag të një sezoni gripi të komplikuar nga pandemia e koronavirusit, kompani, njerëz të famshëm dhe të ashtuquajturit ndikues po reklamojnë tableta, çajra e pluhura të ndryshëm duke pretenduar se rrisin imunitetin.

Mania për rritjen e imunitetit mori një shtytje të madhe në maj, kur Tom Brady nisi një shtesë prej 45 dollarësh, jo të aprovuar nga FDA, vitaminën C dhe zinkun, që gjoja do të "aktivizonin sistemin tuaj imunitar".

Po atë muaj, një YouTuber postoi një video për 1.25 milion abonentët e saj duke rekomanduar vitamina dhe suplemente specifike që ajo besonte se do të "ndihmonin në parandalimin e infeksionit". Në Prill, një ndikues në Instagram postoi një imazh që promovonte një "Vitality Immune Booster" të ri.

Shumica janë të kujdesshëm që të mos i lidhin produktet e tyre drejtpërdrejt me COVID-19. Në fakt, në fillim të Marsit, FDA dhe Komisioni Federal i Tregtisë dërguan letra paralajmëruese për të paktën shtatë kompani që reklamonin kura mashtruese dhe trajtime për koronavirusin. Qendra Kombëtare e Shëndetit Plotësues dhe Integrues pranë Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) gjithashtu dha ??një deklaratë në përgjigje të rritjes së interesit për "ilaçe të pretenduara" për koronavirusin, duke shpjeguar se jo vetëm që nuk ka asnjë provë shkencore që ndonjë nga këto mjete alternative mund të parandalojë ose kurojë COVID-19, por disa prej tyre mund të mos jenë as të sigurt për t’u konsumuar.

Megjithatë, kërkimet e Google për frazën "rritja e imunitetit" u rrit ndjeshëm në shkurt të 2020-ës.

Sigurisht, trupi juaj ka nevojë për disa vitamina dhe minerale për të performuar në mënyrë optimale. Por "dietat tona pothuajse përmbajnë të gjitha makroelementet (karbohidratet, yndyra dhe proteina) dhe mikroelementët që na duhen", thotë Dr. Kader. "Dhe ata quhen 'mikroelementë' për një arsye: Ju duhen sasi shumë të vogla të tyre."

Por ideja që qëndron pas shumë prej këtyre suplementeve të imunitetit duket se është se nëse diçka funksionon, shumë do të funksionojnë më mirë. Në disa raste, nëse konsumoni më shumë sesa ato që trupi juaj mund të trajtojë, trupi juaj thjesht do të heqë qafe. Nëse merrni sasi masive të një vitamine të tretshme në ujë si vitamina C, trupi juaj do të marrë atë që i duhet dhe ju thjesht do të pastroni atë që ka mbetur, shpjegojnë mjekët. Në raste më serioze, marrja e më shumë sesa është konsideruar e sigurt mund të çojë në efekte anësore të rrezikshme.

Pastaj ka një çështje tjetër të madhe: Ndryshe nga ilaçet, shtesat nuk rregullohen nga asnjë ligj ose organizatë. Ato konsiderohen të sigurta derisa ankesat të fillojnë të vijnë.

*Artikulli i marrë nga Health. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.