Shëndeti

Shenjat e para të Alzheimerit mund të shfaqen në sytë tuaj 

Shenjat e para të Alzheimerit mund të shfaqen në sytë

Sytë janë më shumë se një dritare për shpirtin - ata janë gjithashtu një pasqyrim i shëndetit njohës të një personi.

Një studim i fundit ka zbuluar se si syri mund të ndihmojë në diagnostikimin e sëmundjes Alzheimer përpara se të fillojnë simptomat. Sëmundja është e avancuar mirë nga koha kur preken kujtesa dhe sjellja.

"Sëmundja e Alzheimerit fillon në tru dekada përpara simptomave të para të humbjes së kujtesës," tha Dr. Richard Isaacson, një neurolog parandalues ​​i Alzheimerit.

''Nëse mjekët janë në gjendje të identifikojnë sëmundjen në fazat e saj më të hershme, njerëzit mund të bëjnë zgjedhje të shëndetshme jetese dhe të kontrollojnë faktorët e rrezikut, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti", tha Isaacson.
Studiuesit mblodhën mostra të retinës dhe indeve të trurit gjatë 14 viteve nga 86 donatorë njerëzorë me sëmundjen e Alzheimerit dhe dëmtim të lehtë njohës.

Studiuesit më pas krahasuan mostrat nga donatorët me funksion normal njohës me ata me dëmtim të lehtë njohës dhe ata me sëmundjen e Alzheimerit në fazën e mëvonshme.

Studimi, i botuar në revistën Acta Neuropathologica, zbuloi rritje të konsiderueshme në beta-amiloide, një shënues kryesor i sëmundjes së Alzheimerit, tek njerëzit me Alzheimer dhe ata me rënie të hershme njohëse.

Qelizat mikrogliale ranë me 80% në ato me probleme njohëse, zbuloi studimi. Këto qeliza janë përgjegjëse për riparimin dhe mirëmbajtjen e qelizave të tjera, duke përfshirë pastrimin e beta-amiloidit nga truri dhe retina.

“Gjetjet ishin gjithashtu të dukshme te njerëzit pa simptoma ose me simptoma minimale njohëse, gjë që sugjeron se këto teste të reja të syve mund të ndihmojnë në diagnostikimin e hershëm”,

"Këto gjetje mund të çojnë përfundimisht në zhvillimin e teknikave të imazhit që na lejojnë të diagnostikojmë sëmundjen e Alzheimerit më herët dhe të monitorojmë përparimin e saj në mënyrë joinvazive duke parë përmes syrit”, tha Isaacson.