Shëndeti

Shkencëtarët thonë se mund të kenë zbuluar shkakun e Alzheimerit

Shkencëtarët thonë se mund të kenë zbuluar shkakun e

Shkencëtarët në Kaliforni u përpoqën të studionin sëmundjen e Alzheimerit nga një këndvështrim tjetër dhe rezultatet mund t'i kenë çuar ata te shkaku i sëmundjes.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë-Riverside (UCR) publikuan së fundmi rezultatet nga një studim që vëzhgonte një proteinë të quajtur tau. Duke studiuar format e ndryshme që marrin proteinat tau, studiuesit zbuluan ndryshimin midis njerëzve që zhvilluan demencë dhe atyre që nuk e kishin.

Proteina tau ishte kritike për studiuesit, sepse ata donin të kuptonin se çfarë mund të zbulonte proteina në lidhje me mekanizmin pas pllakave dhe formave të ngatërruara, dy tregues kritikë që mjekët kërkojnë kur diagnostikojnë njerëzit me Alzheimer.

Duke analizuar mostrat e dhuruara të trurit, studiuesit zbuluan se ata me akumulim të trurit, si pllaka dhe forma të ngatërruara, por që nuk kishin demencë, kishin një formë normale të tau-së. Megjithatë, ata që kishin një formë tau "me forma të ndryshme" dhe kishin zhvilluar pllaka ose pjesë të ngatërruara, kishin demencë.

Ryan Julian, një profesor i kimisë në UCR, tha në një deklaratë për shtyp se "afërsisht 20% e njerëzve kanë pllaka, por nuk ka shenja të demencës. Kjo e bën të duket sikur vetë pllakat nuk janë shkaku.”

Aminoacidet që përbëjnë proteinat si tau mund të jenë izomerë të dorës së djathtë ose të majtë, dhe normalisht proteinat në qeniet e gjalla janë bërë nga të gjitha aminoacidet e dorës së majtë, shpjegoi Julian.

Megjithatë, shumica e proteinave mbijetojnë vetëm për më pak se 48 orë në trup, dhe nëse ato qëndrojnë shumë gjatë, disa aminoacide mund të shndërrohen në izomerin e dorës tjetër. Pra, kjo do të thotë që një izomer me dorën e majtë mund të shndërrohet pa dashje në një izomer me dorën e djathtë, gjë që mund të çojë në probleme serioze.

Megjithatë, trupi i njeriut ka një zgjidhje përmes një procesi të quajtur autofagji, i cili pastron proteinat e shpenzuara ose të dëmtuara nga qelizat.

Fatkeqësisht, ndërsa njerëzit plaken autofagjia ngadalësohet, veçanërisht te njerëzit mbi 65 vjeç. Nuk është e qartë pse saktësisht dhe laboratori i Julian synon të studiojë fenomenin.

Për fat të mirë, aktualisht ka ilaçe që po testohen për të përmirësuar procesin e autofagjisë dhe disa ekzistues që janë miratuar për sëmundje kardiovaskulare dhe kushte të tjera mund të përshpejtojnë procesin e miratimit.

Sipas UCR, autofagjia mund të shkaktohet nga agjërimi sepse kur qelizat mbarojnë me proteina nga dieta e një personi, ato mbushin boshllëkun duke ricikluar proteinat tashmë të pranishme në qeliza. Ushtrimet janë gjithashtu një mënyrë tjetër që studiuesit thonë se mund të rrisë autofagjinë.

Nëse ka një lidhje midis autofagjisë dhe zhvillimit të Alzheimerit, Julian tha, "nëse një ngadalësim i autofagjisë është shkaku themelor, gjërat që e rrisin atë duhet të kenë efektin e dobishëm, të kundërt."

Tiranapost.al