Shëndeti

Shkencëtarët zbulojnë se si një proteinë mund të ndihmojë në ndalimin e kancerit të mushkërive

Shkencëtarët zbulojnë se si një proteinë mund të

Studiuesit kanë identifikuar një proteinë që mund të ngadalësojë përhapjen e kancerit të mushkërive dhe të çojë në zhvillimin e ilaçeve të reja kundër kancerit.

Hulumtimi tregon se një proteinë e quajtur RBM10 mund të ngadalësojë rritjen e kancerit të mushkërive. Ajo e bën këtë duke penguar një proteinë tjetër të quajtur c-Myc, e cila zakonisht bën që qelizat e kancerit të shumohen.

Gjetjet u botuan në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kanceri i mushkërive është forma e dytë më e shpeshtë e diagnostikuar e kancerit tek meshkujt në Evropë. Rreth 320,000 njerëz në vendet e BE-së pritej të diagnostikoheshin rishtazi me të në vitin 2020.

Trajtimet aktuale përfshijnë kirurgji, kimioterapi, radioterapi dhe imunoterapi.