Shëndeti

Si kohëzgjatja e gjumit po dëmton shëndetin e zemrës?

Si kohëzgjatja e gjumit po dëmton shëndetin e zemrës?

Nëse keni nevojë për një arsye tjetër për të fjetur mjaftueshëm, ja ku është: Mund të ndihmojë shëndetin tuaj të zemrës.

Shoqata Amerikane e Zemrës shtoi kohëzgjatjen e gjumit në listën e saj të kontrollit të shëndetit kardiovaskular.

Përveç gjumit, lista e re ruante kategoritë origjinale: dieta, aktiviteti fizik, ekspozimi ndaj nikotinës, indeksi i masës trupore, lipidet e gjakut, glukoza në gjak dhe presioni i gjakut.

Kohëzgjatja e gjumit u rendit në listë pasi studiuesit ekzaminuan gjetjet e reja shkencore gjatë dekadës së fundit që zbuluan se gjumi luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zemrës, sipas Dr. Eduardo Sanchez, shefi mjekësor i Shoqatës Amerikane të Zemrës për parandalimin.

“Njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm kanë gjasa më të larta për gjëra të tilla si obeziteti, hipertensioni dhe diabeti”, tha Sanchez.

Çfarë llogaritet si gjumë i shëndetshëm?

Të rriturit duhet të flenë shtatë deri në nëntë orë çdo natë, megjithatë, njerëzit duhet të kenë gjumë cilësor për të korrur përfitimet, tha specialisti i kujdesit kritik pulmonar dhe gjumit Dr. Raj Dasgupta, një profesor i asociuar klinik në Shkollën e Mjekësisë Keck të Universitetit të Kalifornisë Jugore.

“Nëse vazhdoni të zgjoheni, kjo do t'ju pengojë të shkoni në ato faza më të thella. Kjo mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe rritje të niveleve të sheqerit në gjak, gjë që lidhet me diabetin dhe obezitetin. Këto kushte kontribuojnë në uljen e shëndetit të zemrës dhe rrisin rrezikun e zhvillimit të dështimit të zemrës”, tha Dasgupta.