Shëndeti

Si mënyra se si lani dhëmbët mund të lidhet me demencën

Si mënyra se si lani dhëmbët mund të lidhet me demencën

Mënyra si ju kujdeseni për dhëmbët tuaj mund të ketë një ndikim në aftësitë tuaja kognitive më vonë në jetë, sipas një hulumtimi të ri.

Një studim i publikuar në revistën Neurology zbuloi se nëse njerëzit nuk i kanë të gjithë dhëmbët e tyre, ose nëse kanë një infeksion të dhëmbëve të quajtur periodontiti, disa pjesë të trurit të tyre mund të jenë më të prirura të shkatërrohen me kalimin e moshës.

Edhe pse raporte të shumta kanë vendosur një lidhje mes shëndetit oral dhe zvogëlimit kognitiv, hulumtuesit thonë se studimet e ardhshme duhet të hulumtojnë mekanizmin me të cilin njëri ndikon në tjetrin.

Disa hulumtues kanë sugjeruar se kur një person humbet dhëmbët, zakonet e tyre ushqimore ndryshojnë dhe, si rezultat, ata nuk marrin nutrientet që i duhen.

"Mungesa e nutrientëve, si vitaminat B, mund të ketë ndikim në kognicion për shkak të ndryshimeve në zakonet ushqimore të shkaktuara nga mungesa e dhëmbëve," thotë një artikull i vitit 2023.

Një teori tjetër është se shkaktohet nga inflamacioni i shkaktuar nga periodontiti.


Ekspertët thonë se kjo është një arsye tjetër për të kujdesur shëndetin oral, veçanërisht në moshën më të vonë. Duhen larë dhëmbët të paktën dy herë në ditë me pastë dhëmbësh me fluor, sipas Klinikës Mayo. Për të paktën dy minuta, sipas Shoqatës Amerikane të Stomatologëve.