Shëndeti

Si po e shkatërrojnë trurin tonë ushqimet e përpunuara që konsumojmë çdo ditë?

Si po e shkatërrojnë trurin tonë ushqimet e përpunuara

Ngrënia e ushqimeve të përpunuara çdo ditë mund t'ju vendosë në rrugën drejt rënies njohëse, zbuloi një studim i ri.

Të gjithë e dimë se ngrënia e artikujve ushqimorë të tillë e bën jetesën tonë më të lehtë, por nga ana tjetër studimet kanë zbuluar se ato mund të rrisin rrezikun e obezitetit , problemeve të zemrës dhe qarkullimit të gjakut , diabetit dhe kancerit.

Tani, një hulumtim i ri ka zbuluar se ngrënia e shumë ushqimeve ultra të përpunuara mund të kontribuojë në rënien e përgjithshme njohëse, duke përfshirë zonat e trurit të përfshira në funksionimin ekzekutiv - aftësinë për të përpunuar informacionin dhe për të marrë vendime.

Në fakt, burrat dhe gratë që hanin ushqimet më të përpunuara kishin 28% më të shpejtë të rënies së aftësisë njohëse globale dhe 25% më të shpejtë të rënies së funksionit ekzekutiv krahasuar me njerëzit që hanin sasinë më të vogël të ushqimit tepër të përpunuar, zbuloi studimi.