Shëndeti

Si stresi social po plak para kohe sistemin tuaj imunitar

Si stresi social po plak para kohe sistemin tuaj imunitar

Stresi social si diskriminimi dhe problemet familjare, së bashku me problemet e punës dhe parave, mund të kontribuojnë në plakjen e parakohshme të sistemit tuaj imunitar, zbuloi një studim i fundit. Kjo është një goditje e dyfishtë, pasi sistemi imunitar tashmë përkeqësohet me kalimin e moshës.

Plakja imune mund të çojë në kancer, sëmundje të zemrës dhe gjendje të tjera shëndetësore të lidhura me moshën dhe të zvogëlojë efektivitetin e vaksinave , si Covid-19, tha autori kryesor Eric Klopack, një studiues postdoktoral në Shkollën Leonard Davis të Gerontologjisë të Universitetit të Kalifornisë Jugore.

“Njerëzit me rezultate më të larta stresi kishin profile imunitare më të vjetra, me përqindje më të ulëta të luftëtarëve të sëmundjeve dhe përqindje më të larta të qelizave T të konsumuara”, tha Klopack.

Qelizat T janë disa nga mbrojtësit më të rëndësishëm të trupit, duke kryer disa funksione kryesore. Qelizat T "vrasëse" mund të eliminojnë drejtpërdrejt qelizat e infektuara me viruse dhe kancerin, dhe të ndihmojnë në pastrimin e të ashtuquajturave "qeliza zombie", qeliza të vjetra që nuk ndahen më, por refuzojnë të vdesin.

Qelizat e vjetra janë tw rrezikshme sepse ato çlirojnë një sërë proteinash që ndikojnë në indet përreth tyre. Qeliza të tilla janë treguar se kontribuojnë në inflamacionin kronik. Ndërsa grumbullohen gjithnjë e më shumë në trup, ato nxisin kushtet e plakjes, të tilla si osteoporoza , sëmundja pulmonare obstruktive kronike dhe sëmundja e Alzheimerit.

Përveç zbulimit se njerëzit që raportuan nivele më të larta të stresit kishin më shumë qeliza zombie, Klopack dhe ekipi i tij zbuluan se ata kishin gjithashtu më pak qeliza T, të cilat janë qelizat e reja dhe të freskëta të nevojshme për të përballuar pushtuesit e rinj.

Tiranapost.al