Shëndeti

Si të mbroheni nga lija e majmunit dhe çfarë të bëni nëse infektoheni

Si të mbroheni nga lija e majmunit dhe çfarë të bëni

Një shpërthim i fundit i lisë së majmunëve në SHBA , Evropë, Australi dhe Lindjen e Mesme ka habitur ekspertët e shëndetit dhe po ngre shqetësime për një shpërthim më të gjerë.

Që nga e mërkura, kishte 346 raste të konfirmuara dhe të dyshuara në 22 vende jashtë Afrikës, ku virusi është endemik, sipas Our World in Data.

Shumica e rasteve të reja janë përhapur përmes seksit , me një përqendrim të veçantë tek meshkujt që bëjnë seks me meshkuj të tjerë. Megjithatë, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar se çdokush mund të jetë në rrezik të kontraktimit të virusit. Fëmijët, gratë shtatzëna dhe personat me imunitet të dobësuar konsiderohen veçanërisht të rrezikuar.

Mbroni veten kundër lisë së majmunit

Ndërsa ekspertët e shëndetësisë bien dakord se rreziqet për publikun e gjerë janë të ulëta, ka disa masa paraprake që mund të merrni për të zvogëluar rrezikun e kontraktimit të virusit.

Rekomandimet nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, Shërbimin Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar dhe OBSH përfshijnë:

·Shmangni kontaktin me njerëz të diagnostikuar së fundmi me virusin ose me ata që mund të jenë infektuar.

·Përdorni një maskë për fytyrën nëse jeni në kontakt të ngushtë me dikë që ka simptoma.

·Përdorni prezervativë dhe mbani një vëzhgim për simptomat nëse keni ndryshuar partnerin seksual së fundmi.

·Shmangni kontaktin me kafshët që mund të jenë bartës të virusit. Kjo përfshin kafshët e sëmura ose të ngordhura dhe veçanërisht ato me një histori infeksioni, si majmunët, brejtësit dhe qentë e prerive.

·Praktikoni higjienën e mirë të duarve, veçanërisht pasi të keni kontakt me kafshë ose njerëz të infektuar - ose të dyshuar të infektuar. Për shembull, lani duart me sapun dhe ujë ose përdorni një dezinfektues duarsh me bazë alkooli.

·Hani vetëm mish që është gatuar mirë.

Çfarë duhet të bëni nëse ju kap lija e majmunit

Nëse jeni diagnostikuar me linë e majmunit, do t’ju duhet të izoloheni derisa virusi të kalojë. Sëmundja është zakonisht e lehtë dhe shumica e njerëzve shërohen brenda 2 deri në 4 javë.

Simptomat fillestare të lisë së majmunit përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskulore, ënjtje dhe dhimbje shpine . Skuqjet dhe lezionet zakonisht shfaqen në fytyrë, duar, këmbë, sy, gojë ose organe gjenitale brenda një deri në pesë ditë. Ato skuqje kthehen në gunga të ngritura dhe më pas në flluska, të cilat mund të mbushen me lëng të bardhë përpara se të thyhen dhe zgjerohen.