Shëndeti

Studimi zbulon se rastet e kancerit janë rritur me 80% tek moshat e reja gjatë 30 viteve të fundit

Studimi zbulon se rastet e kancerit janë rritur me 80% tek moshat e reja

Rreziku i prekjes nga kanceri rritet me kalimin e moshës – por hulumtimet e reja tregojnë se ka pasur një rritje prej 79 për qind të numrit të njerëzve nën moshën 50 vjeç që preken nga kanceri gjatë tre dekadave të fundit.

Duke u mbështetur në të dhënat nga një perspektivë globale, provat tregojnë se rastet e kancerit tek të rinjtë janë rritur në shumë pjesë të botës që nga vitet 1990.

Viti 2019 pa 1.82 milionë diagnoza të reja të kancerit tek moshat nën 50 vjeç, që është një rritje prej 79% në krahasim me numrin e regjistruar në vitin 1990.

Duke publikuar gjetjet e tyre në revistën BMJ Oncology , studiuesit vlerësojnë se numri global i rasteve të reja të kancerit me fillim të hershëm dhe vdekjeve të lidhura do të rritet me 31 për qind dhe 21 për qind deri në vitin 2030, me ata në të 40-tat më të rrezikuar.

Ata thanë se faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol, por dietat e pasura me mish të kuq dhe kripë, dhe me pak fruta dhe qumësht, si dhe përdorimi i alkoolit dhe duhanit janë faktorët kryesorë të rrezikut në shumë nga kanceret më të zakonshme tek njerëzit nën 50 vjeç. Mungesa e ushtrimeve fizike, shtimi i tepërt në peshë dhe sheqeri i lartë në gjak janë gjithashtu faktorë që kontribuojnë, sipas të dhënave.