Shëndeti

Testi i ri i gjakut që zbulon rrezikun e Parkinsonit me 90%

Testi i ri i gjakut që zbulon rrezikun e Parkinsonit me 90%

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit kanë zbuluar një test gjaku që mund të përcaktojë me 90 për qind saktësi nëse një person është në rrezik për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit.

Gjendja është një nga çrregullimet neurodegjenerative më të zakonshme. Në Evropë, vlerësohet se midis 1 dhe 2 për qind e njerëzve mbi moshën 65 vjeç jetojnë me këtë sëmundje.

Simptomat fizike të Parkinsonit përfshijnë dridhje, lëvizje më të ngadalta dhe muskuj më të ngurtë. Ekziston edhe një ndikim psikologjik, me personat që kanë këtë gjendje që gjithashtu përjetojnë depresion, ankth dhe demencë. Këto simptoma përkeqësohen me kalimin e kohës.

Diagnostifikimi i Parkinsonit mund të jetë sfidues për shkak se sa të zakonshme mund të jenë simptomat.

Megjithatë, testi i gjakut i zhvilluar nga ekipi i Universitetit të Oksfordit mund të ndihmojë në përshpejtimin e procesit.

Ekipi përdori një version të përmirësuar të një testi antitrupash për të matur nivelet e alfa-sinukleinës - një proteinë e vogël që lidhet me sëmundjen e Parkinsonit - në gjak.

Sëmundja e Parkinsonit fillon të përhapet më shumë se një dekadë përpara shfaqjes së simptomave të dukshme te pacientët, pasi qelizat e trurit luftojnë për të menaxhuar ndikimin e alfa-sinukleinës.

Këto proteina ndërtohen dhe përfundojnë në grupe anormale të cilat dëmtojnë qelizat nervore të ndjeshme, duke shkaktuar çrregullimin e njohur të lëvizjes dhe shpesh duke çuar në demencë.