Shëndeti

Tofu është një alternativë ndaj mishit, por a është në të vërtetë i mirë për ju? 

Tofu është një alternativë ndaj mishit, por a

Tofu u krijua shekuj më parë në Azi kryesisht nga soja dhe uji. Sot, është një nga ushqimet më të njohura me bazë bimore dhe një zëvendësues i lehtë i produkteve shtazore si pula dhe vezët.

“Tofu ka një sasi të lartë të proteinave, gjë që e bën atë një alternativë vërtet të mirë për proteinat [me bazë] shtazore”, thotë Jamie Mok, një dietologe e licensuar.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, tofu gjithashtu përmban vitamina dhe minerale thelbësore si:

Kalciumi

Mangani

Hekuri

Vitamina A

A është me të vërtetë tofu i shëndetshëm?

Nëse merrni parasysh vetëm mineralet dhe vitaminat e tij, tofu është një zgjedhje e shëndetshme për njerëzit që duan ta marrin në konsideratë, thotë Mok.

Por “një keqkuptim është se si soja ndikon në nivelet e hormoneve,” thotë ajo, “Dhe se ngrënia e tepërt e sojës mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore.”

Mok thotë se kjo është e pavërtetë. Megjithëse soja përmban izoflavone, ato janë të ngjashme me estrogjenin njerëzor “por shumë më të dobëta”, vëren ajo.

“Kërkimet tregojnë se këto kimikate bimore janë neutrale, ose madje kanë disa përfitime shëndetësore për të ndihmuar në rregullimin e estrogjenit dhe për të mbrojtur kundër kancerit të gjirit,” thotë Mok.

Një studim i vitit 2020 i botuar në revistën mjekësore Circulation zbuloi se midis 210,000 burrave dhe grave amerikane, njerëzit që hanin tofu të paktën një herë në javë kishin 18% më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje të zemrës sesa ata që pothuajse nuk hanin tofu.