Shëndeti

Transplantet e zemrës së derrit te njeriu janë e ardhmja!

Transplantet e zemrës së derrit te njeriu janë e ardhmja!

Në vitin 2021, u kryen 41,354 transplantime organesh nga njeriu në njeri, shkruan the Guardian. Por çdo ditë, 17 njerëz vdesin duke pritur sepse thjesht nuk ka organe të mjaftueshme për transplantime.

Keenotransplantimi - ose transferimi i qelizave, indeve dhe organeve midis specieve - premton të zgjidhë këtë mungesë dhe të riformojë mënyrën se si ne mendojmë për jetëgjatësinë njerëzore.

Përdorimi i organeve të kafshëve në trupin e njeriut është një ide e vjetër dhe ka variuar nga implantet e testikujve të shimpanzeve deri te veshkat dhe zemrat zëvendësuese të marra nga të afërmit tanë primat. Problemi është se sistemi ynë imunitar e trajton organin e transplantuar si një infeksion dhe sulmon.
Fokusi këto ditë është te derrat, pasi organet e tyre janë afërsisht në madhësinë e duhur dhe ne kemi përvojë shekullore në kultivimin e tyre.

Teknikisht, transplantimi i zemrës është mjaft i lehtë. Duhen vetëm pesë prerje për të hequr zemrën e dështuar dhe vetëm pesë lidhje për të vendosur një të re.

Pavarësisht nëse jeni duke transplantuar një zemër njeriu apo një zemër derri te dikush, hapat janë në thelb të njëjtë.

"Nëse do të pyesnit 99 mjekë nga 100, ata nuk do të ishin në gjendje t'ju thoshin nëse po shikonin një gjoks njeriu apo gjoks derri," tha Guenthart, një kirurg kardiotorakal në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford.

Derrat janë kafshë të pista, thotë mençuria konvencionale. Judaizmi dhe Islami ndalojnë konsumimin e mishit të derrit dhe mishit tjetër të papastër. Por Derrat janë gjithashtu kafshë shumë inteligjente, të afta për të treguar emocione. Rreth 11,000 vjet më parë, derrat e egër mund të kenë zbutur veten e tyre , duke njohur një përfitim të lidhjes me njerëzit, thonë studiuesit. Atyre u pëlqen të luajnë fetch dhe mund të mposhtin qentë dhe shimpanzetë, sipas testeve të tyre të IQ-së.

Ekspertët e ksenotranplantacionit thonë se derrat manipulohen më lehtë gjenetikisht, mund të rriten në një mjedis steril për të reduktuar infeksionet dhe mund të rriten për të dhënë organe të çdo madhësie.

Dr Brad Bolman, historian i shkencës në Universitetin e Çikagos, thotë se derrat u zgjodhën sepse ata prodhojnë pjellë të mëdha shpejt, dhe arrijnë madhësinë e njeriut të rritur në gjashtë muaj.

Ksenotransplantimi kërkon humanizim selektiv të një derri. Nëse transplantoni një zemër derri në një njeri, ajo do të refuzohet, sipas Dr Richard Pierson, drejtor i Qendrës për Shkencat e Transplantimit në spitalin e përgjithshëm të Massachusetts.

Kompania bioteknike me bazë në Virxhinia Revivicor përdori teknologjinë e modifikimit të gjeneve Crispr për të krijuar një linjë të veçantë te derrat me 10 modifikime. Katër gjene janë hequr dhe 6 janë shtuar.