Shëndeti

Variant Omicron/ Sa efikase janë masat mbi udhëtimet ndaj mutacioneve të COVID-19?

Variant Omicron/ Sa efikase janë masat mbi udhëtimet ndaj mutacioneve

Presidenti i Afrikës së Jugut, ku u identifikua për herë të parë varianti Omicron i koronavirusi, ka kritikuar ndalimet e udhëtimit të vendosura në vendin e tij dhe ka vënë në dyshim justifikimin për to.

Cyril Ramaphosa tha: “Ndalimi i udhëtimit nuk është i informuar nga shkenca dhe as nuk do të jetë efektiv në parandalimin e përhapjes së këtij varianti”.

Por, çfarë thotë shkenca?

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha në shkurt 2020 se ndalimet e udhëtimit ishin "zakonisht jo efektive" në parandalimin e rasteve që vijnë në vende dhe mund të kenë një ndikim të rëndësishëm ekonomik dhe social.

Në atë kohë, ai tha: "Masat e udhëtimit që ndërhyjnë ndjeshëm në trafikun ndërkombëtar mund të justifikohen vetëm në fillim të një shpërthimi, pasi ato mund t'iu lejojnë vendeve të fitojnë kohë."

Ai u kritikua nga presidenti i atëhershëm i SHBA-së, Donald Trump, i cili e akuzoi atë për dështimin për të mbështetur vendimin e tij për të ndaluar fluturimet në SHBA nga Kina dhe më pas nga Evropa.

Dhe këshilla u injorua nga vende në Azi si Singapori dhe Tajvani, të cilët kufizuan udhëtimet nga Kina herët, e ndjekur nga lëvizje të ngjashme në shumë vende të tjera në mbarë botën.

Që atëherë, OBSH ka përditësuar udhëzimet e saj dhe aktualisht rekomandon një qasje "të bazuar në rrezik" ndaj ndalimeve të udhëtimit.

Organizata thotë se vendet duhet të marrin parasysh rritjen e niveleve të imunitetit nga vaksinimi ose infeksioni natyror, përhapja e varianteve dhe efektiviteti i masave si testimi dhe karantina kur kufizojnë udhëtimet ndërkombëtare.

Sidoqoftë, ai gjithashtu thotë: "Vendet që... janë të shqetësuara se variantet e virusit mund të përbëjnë rrezik për të tjerët... duhet të miratojnë një qasje paraprake dhe të zbatojnë kufizime më të rrepta të udhëtimit, të limituara në kohë."

OBSH shton se këto masa duhet të jenë "proporcionale".

Cilat janë provat shkencore?

Studimet pas fazës fillestare të pandemisë, vitin e kaluar, sugjeruan se kufizimet e udhëtimit mund të kenë pasur një ndikim fillestar të paktën në ngadalësimin e virusit.

Hulumtimet e publikuara në revistën Nature, në dhjetor 2020, thanë se ato funksionuan shumë herët, por u bënë më pak efektive sa më vonë u prezantuan.

Një studim i Qendrës së Shkencave Sociale të Berlinit WZB në Gjermani tetorin e kaluar, duke parë kufizimet e udhëtimit dhe normat e vdekjeve në më shumë se 180 vende vitin e kaluar, arriti në përfundime të ngjashme, duke shtuar se:

- ndikimi më i madh ishte kur vendet ndaluan udhëtimet përpara se të regjistronin 10 ose më shumë vdekje

- karantina e detyrueshme për të gjithë udhëtarët ishte më efektive se sa ndalimet e hyrjes (që në disa raste përjashtonin shtetasit që ktheheshin)

Kufizimet e synuara në vende të veçanta patën më shumë ndikim se sa ndalimet e përgjithshme për të gjithë udhëtarët e huaj

Hulumtimet që analizuan ditët e para të pandemisë në Britaninë e Madhe, kur kishte pak kufizime të udhëtimit, zbuluan se virusi ishte futur mbi një mijë herë, kryesisht nga vende të tjera në Evropë.

Varianti i ri Omicron është identifikuar në të paktën një duzinë vendesh deri më tani, dhe lista po rritet.

Dr Deepti Gurdasani, një epidemiolog në Universitetin Queen Mary të Londrës, i tha BBC News se ndërsa ndalimet e udhëtimit mund ta ngadalësojnë atë, tani ishte e qartë se ishte përhapur në shumë pjesë të botës tashmë.

"Në vend të ndalimeve të udhëtimit, duhet të keni politika të duhura të shqyrtimit dhe izolimit, të cilat do të ngadalësonin përhapjen," tha ajo.

Një ndryshim kryesor nga fazat e mëparshme të pandemisë është se vaksinat tani po shpërndahen në të gjithë botën.

Megjithatë, ritmi i vaksinimit është shumë i ndryshueshëm midis vendeve - dhe efektiviteti i tyre ndaj variantit Omicron mbetet i pasigurt.

Vendet që varen shumë nga turizmi, për shembull, duhet gjithashtu të peshojnë dëmin e ekonomive të tyre nga kufizimi i udhëtimit.

Kush ka pasur ndalesat më të rrepta të udhëtimit?

Australia rihapi kufijtë e saj ndërkombëtarë për herë të parë në nëntor, pas 18 muajsh që lejoi vetëm qytetarët e saj të largoheshin ose të hynin në vend nëse kishin leje të posaçme.

Tani ajo ka pezulluar planet për të lejuar studentë të huaj dhe migrantë të kualifikuar.

Zelanda e Re vazhdon t'i ketë kufijtë e saj të mbyllur, që nga viti i kaluar, megjithëse qeveria e saj ka njoftuar se do të rihapë për qytetarët e saj dhe për mbajtësit e vizave nga Australia nga viti i ri - dhe për vizitorët e vaksinuar, nga prilli.

Vietnami ka pasur gjithashtu një nga ndalimet më të gjata të udhëtimit, duke hapur kufijtë e tij për herë të parë këtë muaj.

Edhe këto vende kishin relativisht pak raste, deri në korrik të këtij viti, kur varianti Delta, i identifikuar për herë të parë në Indi, filloi të përhapet.

Por bllokimet, testimi i përhapur dhe masat e sigurisë si mbajtja e maskave mund të kenë qenë po aq të rëndësishme sa ndalimet e udhëtimit në mbajtjen e infeksioneve të paktën në fazën e parë të pandemisë.

Tiranapost.al