Shëndeti

Zbulimi i fundit për depresionin tregon se humori ynë varet nga ajo që hamë

Zbulimi i fundit për depresionin tregon se humori ynë varet nga ajo

Hulumtimet kanë sugjeruar prej kohësh një lidhje midis dietës ushqimore dhe shëndetit tonë mendor. Mikrobioma e zorrëve, gjenomi kolektiv i triliona baktereve që jetojnë në traktin e zorrëve, - të cilat krijohen kryesisht nga ajo që hamë dhe pimë, - duket se ndikon në gjendjen dhe mendjen tonë.

Studimet për të përcaktuar se cilat baktere kanë rëndësi kanë munguar. Por një studim i ri i publikuar së fundmi, zbuloi disa lloje bakteresh të rritura, ose të pakësuara dukshëm te njerëzit me simptoma të depresionit.

“Ky studim ofron disa prova të jetës reale që tregojnë se ju jeni vërtet ajo që hani, ose për të qenë të saktë, mënyra se si ndiheni është e lidhur ngushtë me atë që konsumoni,” thotë autori i studimit Andre Uitterlinden, i cili hulumton gjenetikën në Qendrën Mjekësore Erasmus në Roterdam, Holandë.

Boshti zorrë-tru

Sistemi gastrointestinal është paraqitur në kërkimet e trurit për shekuj me radhë. Në fillim të viteve 1800, John Abernethy, një mjek i njohur londinez, pohoi se “çrregullimi i stomakut” ishte rrënja e të gjitha çrregullimeve mendore.

Dhe simptomat gastrointestinale shpesh raportohen te njerëzit me sëmundje mendore. Ndryshimet e peshës dhe oreksit janë të zakonshme tek njerëzit me depresion, nga adoleshenca deri në moshën më të madhe. Ankthi ka qenë i lidhur me një rrezik të shtuar të të përzierave, urthit, diarresë dhe kapsllëkut. Lidhja mes ushqimit dhe humorit ekziston edhe kur ne hamë makarona me djathë për të na ngushëlluar gjatë një kohe stresuese.

Interesi për boshtin zorrë-tru ka pasur një ringjallje në 20 vitet e fundit. Një mori studimesh kanë vënë në dukje një lidhje midis mikrobiotës që jeton në traktin tonë të zorrëve dhe mendjeve tona, duke përfshirë kujtesën, gjendjen shpirtërore dhe aftësitë njohëse.

Një kërkim i tillë ka krijuar një industri të probiotikëve, prebiotikëve dhe ka fermentuar gjithçka. Emrat shkencorë si bacteroidetes dhe lactobacillus, dy nga bakteret më të zakonshme që gjenden te njerëzit e shëndetshëm, janë bërë terma të zakonshëm.

Bakteret që parashikojnë simptomat e depresionit

Studiuesit, të udhëhequr nga Najaf Amin, i cili hulumton shëndetin e popullatës në Universitetin e Oksfordit, analizuan të dhënat nga Studimi i Roterdamit, një përpjekje prej dekadash për të kuptuar shëndetin e popullatës lokale.

Amin dhe kolegët e saj u fokusuan veçanërisht në një fazë të këtij studimi që përfshinte mbledhjen e mostrave të fekaleve nga më shumë se 1000 individë. Këta pjesëmarrës gjithashtu dhanë një raport mbi depresionin duke përdorur një vlerësim prej 20 artikujsh.

Studiuesit analizuan të dhënat për lidhjet midis popullatave të baktereve në mostrat e fekaleve me rezultatet nga vlerësimi i depresionit. Më pas ata kryen të njëjtat teste duke përdorur të dhëna nga 1,539 shtetas të tjerë holandezë që përfshinin një sërë etnish. (Verifikimi i gjetjeve nga një grup i madh në një grup të dytë të madh i bën ato veçanërisht të besueshme.)

Analiza zbuloi 16 lloje bakteresh që autorët i quajtën “parashikues të rëndësishëm” të simptomave të depresionit në shkallë të ndryshme. Për shembull, studimi i botuar në Nature Communications, zbuloi një varfërim të Eubacterium ventriosum tek njerëzit që ishin në depresion. E njëjta rënie është vërejtur në studimet e mikrobiomeve të dëmtimit traumatik të trurit dhe obezitetit, të cilat të dyja janë të lidhura me depresionin, duke mbështetur nocionin se kjo specie bakteresh ka të bëjë me këtë çrregullim të humorit.

Autorët e studimit gjithashtu iu përgjigjën pyetjes së madhe: A shkakton ndonjë florë e veçantë e zorrëve depresion? Është një propozim i ndërlikuar. Çrregullimi i depresionit të madh është lidhur me më shumë se 80 mutacione të ndryshme gjenetike dhe të gjitha këto lidhje janë të dobëta.

“Nuk ka asnjë gjen që shkakton depresion,” tha Jane Foster, profesore e psikiatrisë në UT Southëestern, e cila studion lidhjen zorrë-tru dhe nuk ishte e përfshirë në këtë studim.

Teknologjia për të përcaktuar qartë shkakun nuk ekziston. Kështu, studiuesit iu drejtuan një llogaritjeje statistikore të njohur si randomizimi Mendelian, i cili mund të ngacmojë drejtimin e një ndikimi kur lidhja gjen-sëmundje është e fortë. Ky nuk është rasti me depresionin, gjë që e bën llogaritjen këtu interesante, por jo domosdoshmërisht të dobishme.

Megjithatë, llogaritja tregoi për një bollëk të bakterit Eggerthella te njerëzit me depresion si një shkak i mundshëm i simptomave depresive. Zbulimi nuk e befasoi Amin.

“Eggerthella, vëren ajo, rritet vazhdimisht në zorrët e individëve në depresion”. Rezultati ofron dëshmi se ndryshimet në florën e zorrëve mund të shkaktojnë simptoma depresive. “Ne nuk mund ta përjashtojmë ADN-në tonë si një burim kontribues,” tha Foster. “Është një kombinim i ADN-së me të cilën keni lindur, përvojave tuaja në jetë deri më sot dhe mjedisit tuaj.”

Nëse flora shkakton depresionin ose anasjelltas, nuk dihet. “Shkakësia nuk është një rrugë njëkahëshe,” tha Jack Gilbert, i cili drejton Qendrën e Mikrobiomës dhe Metagjenomisë në Universitetin e Kalifornisë në San Diego dhe nuk ishte i përfshirë në studimin e ri.

Përkundrazi, zorra dhe truri qarkullojnë së bashku. Për shembull, duket se ngrënia e rehatshme pas një ngjarjeje stresuese mund të ndryshojë komunitetin mikrobik në zorrët tona, gjë që nga ana tjetër përkeqëson ndjenjat e depresionit.

Ajo që është e qartë, tha Gilbert, është se kur jemi në depresion, mikrobiomës së zorrëve shpesh i mungon flora e dobishme. “Nëse ne mund t'i shtojmë përsëri ato elemente, tha Gilbert, mbase ne mund ta rienergjizojmë atë cikël.”

Ndryshoni dietën tuaj për të përmirësuar gjendjen shpirtërore

Këtu hyn në skenë dieta. Një individ që nuk konsumon mjaft fibra, për shembull, mund të pësojë një ulje të baktereve që prodhojnë butirate, tha Amin, duke çuar në stres dhe inflamacion dhe potencialisht, simptoma depresioni.

Mund të duket si një zhgënjim që mesazhi i gjithë kësaj pune është të hani shumë fruta dhe perime dhe jo aq shumë sheqer të tepërt. Por sasia e madhe e kërkimeve që konfirmojnë fuqinë e një zorre të shëndetshme është bërë e pamohueshme edhe për më skeptikët, përfshirë Gilbert.

“Kur provat tregojnë se të ushqehesh shëndetshëm, të bësh pak stërvitje dhe të bësh pushime mund të ketë përfitime, ne ndoshta duhet t'i dëgjojmë ato të dhëna,” thotë ai.

Ngrënia e fibrave ndryshon mikrobiomën. Mund të nxisë gjithashtu trajtimin e kancerit.

Hulumtimet po zbulojnë ngadalë se si bakteret flasin me trurin. Për shembull, shumë prej tyre prodhojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër si butirati dhe acetati, të cilat ndikojnë në aktivitetin e trurit. Të tjerë gjenerojnë një kimikat të quajtur GABA, mangësitë e të cilit janë të lidhura me depresionin.

Ky përparim do të thotë se dieta mund të mos jetë e vetmja mënyrë për të përmirësuar kolonitë tona të zorrëve. Përdorimi i probiotikëve për të parandaluar dhe trajtuar depresionin mund të bëhet më shumë një shkencë ekzakte, duke çuar përfundimisht në alternativa efektive ndaj antidepresantëve, të cilët, thekson Gilbert, ende mbajnë një stigmë në shumë komunitete.

Dhe profilizimi i baktereve mund të ndihmojë në identifikimin e njerëzve në rrezik për depresion, vëren Foster. Laboratori i saj po kërkon shenja midis florës së zorrëve që tregojnë se cili nga ilaç ka më shumë gjasa të përfitojë dikush që vuan nga depresioni.

I gjithë ky hulumtim e ka bindur Uitterlinden se adoptimi i një diete për përmirësimin e zorrëve vjen vetëm me një efekt anësor të rëndësishëm: Do të jeni më të lumtur!