Sociale

Deti prodhon ndryshime në trurin tonë, që na bëjnë më të lumtur

Deti prodhon ndryshime në trurin tonë, që na bëjnë

“Kam nevojë për një pushim, për të shkuar në plazh dhe për të pushuar”. Nuk është e çuditshme të dëgjosh këtë dëshirë të shprehur nga një person i lodhur për shkak të punës ose detyrave të tij familjare. Mund të ndodh që në disa raste ju vetë ta keni thënë dhe do të bëni mirë ta bëni këtë, pasi efektet që deti ka tek njerëzit janë të habitshme. Deti nuk është vetëm në gjendje të na qetësojë, por gjithashtu mund të ndryshojë kiminë e trupit tonë.

Më poshtë mund të zbuloni se cilat janë përfitimet e kalimit të një dite në plazh, kështu në listën e vendeve që keni për të vizituar, ju mund ta bëni prioritet plazhin.

Deti ka qenë një kurë për dhjetëra breza

Njerëzit kanë qenë në gjendje të marrin efektet e shëndetshme që deti gjithmonë ka pasur. Që në shekullin e 18-të, mjeku William Buchan prirej t’u përshkruante pacientëve të tij një udhëtim në një vend bregdetar për të ndjekur terapinë e detit. Në fakt spitalet janë ndërtuar kryesisht për të kryer këto praktika dhe sot mund të themi se ata ishin në rrugën e duhur, pasi u zbulua se efekti i detit mund të na transformojë.

Deti na ndihmon të oksigjenizojmë trupin dhe të mbështesim mendjen

Një nga efektet e dobishme u zbulua nga një ekip shkencëtarësh që donin të studionin lidhjen mes plazhit dhe shëndetit, përmes një projekti të quajtur BlueHealth (shëndeti blu). Studiuesit kanë zbuluar se tingujt e detit stimulojnë një zonë të trurit të quajtur lëvore paraballore, e cila është zona përgjegjëse për emocionet tona dhe reflektimin personal. Në praktikë, ata kuptuan se deti përforcon tek truri ynë aftësinë për të njohur veten dhe për të ndier mirëqenie emocionale.

Valët e detit luajnë një rol themelor në mirëqenien tonë

Sipas hulumtimit, kur jemi në plazh, trupi ynë thith jonet negative që lëshohen nga valët dhe gjenerojnë ndryshime në molekulat tona. Në praktikë, ato e shtyjnë trupin tonë për të absorbuar më shumë oksigjen dhe rregullojnë nivelet e serotoninës, një hormon që kontrollon ankthin. Rezultati? Një ndjenjë e paqes e ngjashme me atë që mund të ndihet pas ushtrimit të yogës.

Tingujt e detit ulin nivelin e stresit

Studiuesit thonë se zëri që lëshon detin mund të zvogëlojë nivelet e kortizolit, hormoni i stresit dhe na jep një ndjenjë qetësie. Për më tepër, ata shtuan se ai mund të na kujtojë zemrën e nënës sonë, ndërsa ishim ende në barkun e saj, kjo do të kishte një ndikim emocional në lidhje me mbrojtjen dhe sigurinë.

Sipërfaqja e tij na jep siguri

“Kur ne shikojmë drejt detit, ose përgjatë bregut, ne perceptojmë një mjedis të parashikueshëm dhe të qëndrueshëm”, tha neuroshkencëtari Michael Merzenich. Ai shpjegoi se ne ndihemi të sigurt kur jemi në vende të lira nga kërcënimet, siç janë kafshët e egra në pyll ose kriminelët në një qytet të madh dhe sipërfaqja e detit që humbet në horizont në mënyrë të sheshtë dhe konstante transmeton për trurin tonë ndjenjën e stabilitetit dhe sigurisë.

Nëse qëndroni në diell pranë detit, merrni impulsin kimik të lumturisë

Një studim zbuloi se kur shtrihemi në diellin në plazh, nxehtësia ndikon sistemin tonë endokrin, përgjegjës për lirimin e endorfinave (substancat e prodhuara nga truri, veprimi i të cilës na bën të ndihemi më mirë, sikur shijojmë një filxhan çokollatë të nxehtë) . Në të vërtetë, gjithmonë duhet t’i kushtojmë vëmendje dhe nuk duhet të harrojmë të aplikojmë krem mbrojtës dhe të mbajmë veten të hidratuar.