Sociale

Ju kanë thënë se oqeanet janë keq: nuk është e vërtetë, janë shumë keq

Ju kanë thënë se oqeanet janë keq: nuk është e

Detet tona janë në gjendje emergjente. Këtë e ka bërë të ditur Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres, gjatë konferencës së OKB-së për oqeanet që u mbajt në Lisbonë të Portugalisë.

“Fatkeqësisht, ne e kemi marrë si të mirëqenë çështjen e mbrojtjes së oqeaneve dhe sot po përballemi me atë që unë do ta quaja një “oqean emergjence”. Duhet ta kthejmë trendin” tha ai. Guterres u kërkoi qeverive të bëjnë më shumë për të rivendosur shëndetin e këtyre ekosistemeve të çmuara.

Nga 64 për qind e oqeanit përtej kufijve territorial, në fakt, vetëm 1.2 përqind është aktualisht i mbrojtur. Kështu, në qendër të takimeve të Lisbonës është vendosur nevoja për të rritur njohuritë shkencore dhe teknologjike në mënyrë që të ndërtohet një sistem i qëndrueshmërisë së oqeanit.

Në këtë drejtim, Guterres kërkoi që 80 për qind e shtratit të detit të hartohej deri në vitin 2030.

Megjithatë, siç shpjegoi Guterres, SDG e katërmbëdhjetë, kushtuar ruajtjes dhe përdorimit të qëndrueshëm të deteve, është më pak i financuar nga të gjitha Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm.