Sociale

Këto 7 aftësi i dallojnë fëmijët e suksesshëm sipas një psikologeje dhe eksperte prindërimi

Këto 7 aftësi i dallojnë fëmijët e suksesshëm

Fëmijët kanë nevojë për fëmijëri të sigurt, të dashur dhe të strukturuar, por gjithashtu kanë nevojë për autonomi, kompetencë dhe liri të lirë për të lulëzuar.

Michele Borba, një psikologe edukative dhe eksperte prindërimi ka renditur shtatë aftësi që u duhen fëmijëve për të rritur qëndrueshmërinë mendore, elasticitetin, kompetencën sociale, vetëdijen dhe forcën morale, të cilat i dallojnë fëmijët e suksesshëm që shkëlqejnë, nga ata që luftojnë:

1. Vetëbesimi

Shumica e prindërve e barazojnë vetëvlerësimin me vetëbesimin. Ata u thonë fëmijëve të tyre “Ti je i veçantë”, ose “Mund të jesh gjithçka që dëshiron”.

Por ka pak prova që rritja e vetëvlerësimit rrit suksesin apo edhe lumturinë. Megjithatë, studimet tregojnë se fëmijët që ia atribuojnë notat përpjekjeve dhe pikave të tyre të forta janë më të suksesshëm se fëmijët që besojnë se nuk kanë kontroll mbi rezultatet akademike.

Vetëbesimi i vërtetë është rezultat i të bërit mirë, përballjes së pengesave dhe gjetjes së zgjidhjeve. Fëmijët që kanë vetëbesim e dinë se mund të dështojnë, por edhe të ringrihen.

2. Empatia

Kjo forcë e karakterit ka tre lloje të dallueshme: ndjeshmëria afektive, kur ndajmë ndjenjat e tjetrit dhe ndjejmë emocionet e tyre; empatia e sjelljes, kur shqetësimi empatik na nxit të veprojmë me dhembshuri; dhe ndjeshmëria njohëse, kur kuptojmë mendimet e tjetrit.

Fëmijët kanë nevojë për një fjalor emocional për të zhvilluar ndjeshmëri. Ja disa nga mënyrat se si prindërit mund ta mësojnë atë:

Etiketoni emocionet: Emërtoni qëllimisht emocionet për t'i ndihmuar ata të ndërtojnë një fjalor të pasur.

Bëni pyetje: Ato e ndihmojnë fëmijën tuaj të kuptojë se të gjitha ndjenjat janë normale. Mënyra se si ne zgjedhim t'i shprehim ato është ajo që mund të na sjellë telashe.

Ndani ndjenjat: Fëmijët kanë nevojë për mundësi për t'i shprehur ndjenjat e tyre në një mënyrë të sigurt. Krijoni atë hapësirë ​​duke ndarë emocionet tuaja.

Vini re të tjerët: Vini në dukje fytyrat e njerëzve dhe gjuhën e trupit në ambiente të ndryshme ku ndodheni.

3. Vetëkontrolli

Aftësia për të kontrolluar vëmendjen, emocionet, mendimet, veprimet dhe dëshirat tuaja është një nga pikat e forta më të lidhura me suksesin dhe një sekret befasues i pashfrytëzuar për të ndihmuar fëmijët të lulëzojnë.

Një mënyrë për të mësuar vetëkontrollin është të japësh sinjale. Disa fëmijë e kanë të vështirë të ndryshojnë fokusin midis aktiviteteve. Kjo është arsyeja pse mësuesit përdorin sinjalet e vëmendjes, si zilja ose sinjalet verbale.

Një teknikë tjetër është përdorimi i pauzave të stresit. Ngadalësimi u jep atyre kohë për të menduar.

4. Integriteti

Integriteti është një grup besimesh, kapacitetesh, qëndrimesh dhe aftësish të mësuara që krijojnë një busull morale që fëmijët mund të përdorin për t'i ndihmuar ata të dinë çfarë është e drejtë dhe ta bëjnë atë.

Parashtrimi i pritshmërive tona është një pjesë e madhe e enigmës. Por po aq e rëndësishme është t'u jepet atyre hapësirë ​​për të zhvilluar identitetin e tyre moral krahas dhe të ndarë nga i yni.

Ndihmon gjithashtu për të njohur sjelljen etike kur fëmija juaj e shfaq atë në mënyrë që ata të kuptojnë se ju e vlerësoni atë.

5. Kurioziteti

Kurioziteti është njohja, ndjekja dhe dëshira për të eksploruar ngjarje të reja, sfiduese dhe të pasigurta.

Për t'i ndihmuar fëmijët të zhvillojnë kuriozitetin, jepuni atyre bojë, fije dhe shkopinj për të krijuar. Një metodë tjetër është modelimi i kureshtjes. Në vend që të thoni “Kjo nuk do të funksionojë”, provoni “Le të shohim se çfarë ndodh!” Në vend që të jepni përgjigje, pyesni: “Çfarë mendoni?” “Si mund ta zbuloni?”

Së fundmi, lexojuni një libër, ose thjesht shikoni një film bashkë duke i bërë fëmijës pyetje rreth tij.

6. Këmbëngulja

Këmbëngulja i ndihmon fëmijët të vazhdojnë të ecin para kur duket më e lehtë të heqë dorë.

Gabimet mund t'i pengojnë fëmijët të kenë sukses. Por mos lejoni që fëmija juaj të zhytet në problemin e tij. Në vend të kësaj, ndihmojini ata të identifikojnë pengesat e tyre.

Disa fëmijë heqin dorë sepse ndihen të mbingarkuar. Ndarja e detyrave në pjesë më të vogla ndihmon fëmijët që kanë vështirësi të përqendrohen ose të fillojnë.

7. Optimizmi

Fëmijët optimistë i shohin sfidat dhe pengesat si të përkohshme dhe të mundshme për t'u kapërcyer, kështu që ata kanë më shumë gjasa të kenë sukses. Por ekziston një pikëpamje e kundërt: pesimizmi. Fëmijët që janë pesimistë i shohin sfidat si të përhershme.

T'u mësojmë fëmijëve optimizmin fillon me ne. Fëmijët i adoptojnë fjalët tona si zërat e tyre të brendshëm, kështu që gjatë ditëve të ardhshme, përshtatuni me mesazhet tuaja tipike dhe vlerësoni këndvështrimin që u ofroni fëmijëve tuaj.

Ndryshimi është i vështirë, por është e rëndësishme të jeni shembulli i asaj që dëshironi që fëmija juaj të mësojë.