Sociale

Koha para ekranit lidhet me vonesat e zhvillimit në fëmijëri, zbulon studimi i ri

Koha para ekranit lidhet me vonesat e zhvillimit në fëmijëri,

T'i jepni fëmijës një telefon ose tablet për të luajtur mund të duket si një zgjidhje e padëmshme kur jeni të zënë, por mund të ndikojë shpejt në zhvillimin e tyre, ka zbuluar një studim i ri.

Fëmijët që kalojnë nga një deri në katër orë para ekranit në ditë në moshën 1-vjeçare kanë rrezik më të larta të vonesave zhvillimore në komunikim, si dhe atë motorik, sipas një studimi me 7097 fëmijë të botuar të hënën në revistën JAMA Pediatrics.

“Është një studim vërtet i rëndësishëm sepse ka një madhësi shumë të madhe kampioni të fëmijëve që janë ndjekur për disa vite,” tha Dr. Jason Nagata, profesor i asociuar i pediatrisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

“Studimi plotëson një boshllëk të rëndësishëm sepse identifikon vonesa specifike zhvillimore (në aftësi) të tilla si komunikimi dhe zgjidhja e problemeve të lidhura me kohën para ekranit,” tha Nagata.

Koha para ekranit lidhet me vonesat e zhvillimit në fëmijëri,

Studimi mati se sa orë fëmijët përdornin ekranet në ditë në moshën 1 vjeç dhe si performuan ata në disa fusha zhvillimi - aftësitë e komunikimit, aftësitë motorike, aftësitë personale dhe sociale dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve në moshën 2 dhe 4 vjeç, sipas raportimeve të nënave.

Në moshën 2-vjeçare, ata që kishin kaluar deri në katër orë para ekranit në ditë kishin deri në tre herë më shumë gjasa të përjetonin vonesa në zhvillim në aftësitë e komunikimit dhe zgjidhjes së problemeve.

Ata që kishin kaluar katër ose më shumë orë me ekrane kishin 4,78 herë më shumë gjasa të kishin aftësi të pazhvilluara komunikimi, 1,74 herë më shumë të ngjarë të kishin probleme me aftësitë motorike dhe dy herë më shumë të ngjarë të kishin aftësi të pazhvilluara personale dhe sociale deri në moshën 2 vjeç.