Sociale

Largimi i qetë: Tendenca në vendin e punës që pushton TikTok

Largimi i qetë: Tendenca në vendin e punës që pushton TikTok

Imagjinoni një kulturë në vendin e punës ku të bësh atë që thotë përshkrimi i punës suaj konsiderohet e mjaftueshme? Nuk ka më për të shkuar më lart dhe përtej, duke u përpjekur për t'i bërë përshtypje shefit.

Ndërsa bota e punës ka përjetuar një ndryshim drastik që nga pandemia, ndryshimi në kulturën e vendit të punës ka rezultuar në një mentalitet që aktualisht po dominon mediat sociale: “lënia e qetë”.

Çfarë është lënia e qetë?

Pavarësisht emrit, në fakt nuk ka të bëjë me lënien e punës.

Do të thotë të bësh vetëm atë që kërkon puna jote dhe asgjë më shumë. Heqja dorë nga të bërit ndonjë gjë shtesë. Ju ende paraqiteni në punë, por qëndroni rreptësisht brenda kufijve të kërkesave tuaja të punës. Pra, nuk ka më ndihmë për detyra shtesë ose kontrollim të emaileve jashtë orarit të punës.

Që nga pandemia, një numër në rritje i punëtorëve të rinj janë lodhur duke mos marrë njohjen dhe kompensimin për orët shtesë. Ata po i thonë jo vetëmohimit dhe në vend të kësaj fokusohen në ekuilibrin punë-jetë. Lëvizja është e përqendruar rreth vetë-ruajtjes.

Termi "heqje dorë e qetë" është përhapur kohët e fundit pasi amerikani TikTokker @zaidlepppelin postoi një video që u bë virale, duke thënë “puna nuk është jeta juaj”.

Ndoshta çuditërisht, lëvizja e përgjithshme mund të ketë origjinën e saj në Kinë, ku hashtag-u tashmë i censuruar #tangping, që do të thotë "shtrirë në shesh", u përdor në shenjë proteste kundër kulturës së orëve të gjata.