Sociale

Një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë planetin

Ka një interes në rritje për përfitimet e një jave pune katërditore për produktivitetin dhe mirëqenien e punonjësve, por tabloja është më e ndërlikuar kur bëhet fjalë për ndryshimin e klimës.

Një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë

Në vitin 2011, Simon Ursell dhe tre bashkëthemeluesit e tjerë të konsulencës mjedisore Tyler Grange me qendër në Gloucestershire në Britani vendosën t'u japin të gjithë punëtorëve të tyre një ditë pushim në muaj me kushtin që ata të bënin atë vullnetarin e mjedisit.

Por vitin e kaluar, Tyler Grange ndërmori atë që disa do ta shihnin si një hap shumë më të madh drejt mirëqenies së punëtorëve, duke u dhënë atyre një të pestën e javës së tyre të punës pushim.

Kompania iu bashkua provës më të madhe ndonjëherë në botë për javën e punës, e cila u zhvillua në Britani nga qershori deri në dhjetor 2022. Projekti synonte të vlerësonte nëse kompanitë mund të ruanin produktivitetin me një kohë pune të reduktuar dhe më e rëndësishmja, pa humbje në pagë për punonjësit.

Një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë

Menaxherët dhe punëtorët në Tyler Grange e pritën atë me entuziazëm, dhe rezultatet e tyre tregonin se produktiviteti ditor u rrit me 22%. Por Ursell ishte gjithashtu i prirur për të matur një tjetër rezultat, ndikimin e javës më të shkurtër të punës në gjurmën e karbonit të kompanisë. Dhe java katërditore e punës doli të jetë çuditërisht e mirë edhe për këtë.

“Mesatarisht pamë një reduktim prej 21% në numrin e kilometrave të përshkuar me makinë”, vëren ai me një buzëqeshje. Tyler Grange ndërpreu takimet dhe udhëtimet që ishin të panevojshme. Shumë punonjës përdorën ditët e tyre shtesë të pushimit për t'u përfshirë edhe më shumë në vullnetarizmin për klimën.

Biseda rreth javës katërditore të punës po merr vrull në të gjithë botën. Organizata jofitimprurëse që koordinoi provën në Mbretërinë e Bashkuar, 4 Day Week Global, kishte kryer tashmë projekte pilot në SHBA dhe Irlandë, ndërsa sektori publik në Islandë dhe kompanitë në Spanjë, Suedi, Belgjikë, Japoni dhe Zelandën e Re kanë testuar të gjithë ndikimin e një jave më të shkurtër pune.

Një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë

Por gjykimi në Mbretërinë e Bashkuar ishte ende më i madh, duke përfshirë më shumë se 60 firma dhe organizata. Rezultatet përfundimtare u publikuan më 21 shkurt dhe disa nga kompanitë po bëjnë hapa më të guximshëm duke mbështetur atë që sugjeruan studimet e mëparshme: një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë planetin.

Juliet Schor, një ekonomiste dhe sociologe në Kolegjin e Bostonit dhe studiuese kryesore në 4 Day week Global, e cila ka punuar si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në SHBA, argumenton se një javë më e shkurtër pune është çelësi për arritjen e reduktimeve të emetimeve të karbonit që i duhen botës.

“Megjithëse përfitimet klimatike janë gjëja më sfiduese për t'u matur, ne kemi shumë kërkime që tregojnë se me kalimin e kohës, ndërsa vendet reduktojnë orët e punës, emetimet e tyre të karbonit bien,” thotë ajo. Një reduktim prej 10% i orëve shoqërohet me një rënie prej 8.6% të gjurmës së karbonit, sipas një studimi me bashkëautor Schor në vitin 2012.

Një javë më e shkurtër pune mund të ndihmojë

Një nga kontribuesit më të rëndësishëm në përfitimet klimatike të javës katërditore të punës është rënia e udhëtimit. Të dhënat nga prova në Mbretërinë e Bashkuar tregojnë një rënie prej 10% gjatë periudhës pilot, nga 3.5 orë në 3.15 orë në javë, për kompanitë që gjurmuan kohën e udhëtimit. Ndërsa kjo është një rënie e konsiderueshme, kursimet mund të arrijnë 15-20%, thotë Schor. Në provën e vitit 2022 në SHBA, rënia ishte edhe më e madhe, nga 3.56 në 2.59 orë në javë (një rënie prej 27%).

Kur njerëzit punojnë më pak, ata kanë më shumë kohë të lirë për aktivitete të qëndrueshme, të cilat shpesh kërkojnë më shumë kohë.