Sociale

Pse disa gra mërziten kur dikush u drejtohet 'Madam'

Pse disa gra mërziten kur dikush u drejtohet 'Madam'

Një stuhi shiu e papritur. Një bllokim trafiku në mëngjes kur je duke shkuar në punë. Të kujtosh se ke harruar të hedhësh deodorant.

Ka shumë gjëra që mund ta kthejnë ditën tuaj nga e mira në të keqe. Por ka një gjë për të cilën ndoshta nuk keni menduar akoma.

Është një ndryshim identiteti kur kupton që njerëzit të shikojnë dhe nuk shohin më si të re.

“Më tronditi hera e parë që më quajtën Madam”, tha një 23-vjeçare në Reddit . “Mendova se nuk isha ende mjaft e rritur për këtë fjalë.”

Si Madam u shndërrua nga një fjalë respektuese për disa në polarizuese për të tjerët?

Fjalët si "Madam" përdoren shpesh në shërbimin ndaj klientit, por disa gra e shohin termin turbullues pavarësisht qëllimeve të tij respektuese.

Në fakt nuk ka një moshë fikse kur një "miss" bëhet "Madam", por gratë marrin parasysh kur fillojnë të dëgjojnë ndryshimin.

"Madam" në përgjithësi konsiderohet të jetë një term i sjellshëm për t'iu drejtuar një gruaje, por në varësi të rajonit ose kontekstit, mund të nënkuptojë saktësisht të kundërtën.

Ajo vjen nga fjala franceze për "zonja ime" (ma dame).

"Madam" (ose "zonja" në frëngjisht) përdoret tradicionalisht për t'iu referuar një gruaje të martuar dhe gratë e pamartuara quheshin "mademoiselle" që do të thotë "zonjë e re" - ekuivalente me "zonjushë". Qeveria franceze e ndaloi fjalën "mademoiselles" nga përdorimi zyrtar në vitin 2012 . Vendimi u festua nga feministët duke vënë në dukje se burrat e të gjitha moshave kanë vetëm një etiketë, "zotëri", kështu që gratë duhet të kenë vetëm një emërtim neutral.

Sot, kur disa gra dëgjojnë "zonjë", në vend që të imagjinojnë një zonjë elegante franceze, ato paraqesin një grua që ka kaluar moshën e saj.

"Ju nuk mund të kontrolloni se si ju shohin njerëzit, por ju keni të drejtë të pohoni se si do të dëshironit të shiheshit," tha Wright, e cila vëren se ajo po përpiqet ta përdorë më pak fjalën pasi zbuloi se shumë e marrin atë si ofenduese dhe jo përfshirëse.

'Madam' ka marrë kuptime të reja

Historikisht, rinia femërore është e lidhur me të gjitha llojet e atributeve të privilegjuara shoqërore - bukurinë, pjellorinë dhe martesën.

Kur një grua quhet "zonjë", pra Madam madje edhe nga një i huaj me qëllim të mirë, mund të dërgojë një mesazh social specifik dhe të padëshiruar.