Sociale

Shkurtimet nga puna prekin edhe gjigantët mediatikë dhe ja një nga arsyet

Shkurtimet nga puna prekin edhe gjigantët mediatikë dhe ja një

Jo vetëm Silicon Valley. Dimri amerikan po sjell një stuhi pushimesh nga puna edhe në redaksitë e mëdha. Pas CNN, shkurtimet e stafit prekin Vox, Buzzfeed, Washington Post dhe gjigantë të tjerë mediatikë amerikanë.

Sipas një studimi të publikuar nga Qendra Kërkimore Peë në vitin 2021, redaksitë e huaja kanë ulur në mënyrë progresive numrin e punonjësve, duke shkuar nga 114,000 në 85,000 gazetarë midis 2008 dhe 2020. Dhe rënia ka qenë edhe më e theksuar në shtypin lokal.

Por si arritëm në këtë pikë?

Shkurtimet nga puna prekin edhe gjigantët mediatikë dhe ja një

Gianni Riotta, drejtor i Datalab dhe redaktor i La Repubblica thotë se gjithcka ka të bëjë me përthithjen e teknologjisë nga ana e sektorit.

“Të fajësosh ndryshimin, në vend që ta përqafosh atë, ka qenë gjithmonë një gabim shumë i rëndë. Botuesit dhe gazetarët nuk e kuptojnë se armiku nuk është teknologjia, por tregimi tradicional. Thjesht raportimi nuk mjafton më, ka nevojë për vlerë të shtuar,” shprehet ai.