SPORT

Universiteti i Pensilvanisë nominon notaren transgjinore Lia Thomas për çmimin prestigjioz Gruaja e Vitit

Universiteti i Pensilvanisë nominon notaren transgjinore Lia Thomas

Lia Thomas është nominuar nga Universiteti i Pensilvanisë për çmimin prestigjioz Gruaja e Vitit nga NCAA (Shoqata Kombëtare e Atletikës së Kolegjit).

Universiteti i Pensilvanisë ka nominuar notaren Lia Thomas për çmimin prestigjioz Gruaja e Vitit nga NCAA (Shoqata Kombëtare e Atletikës së Kolegjit), duke ndezur një debat kombëtar rreth pjesëmarrjes së transgjinorëve në sport.

Thomas, një nga 577 të nominuarit dhe një nga më shumë se 240 atletet e Divizionit I, ishte gruaja e parë transgjinore që fitoi titullin e Kampionatit të Divizionit I të NCAA. Çmimi Gruaja e Vitit, i themeluar në 1991, nderon arritjet akademike, përsosmërinë e atletikës, shërbimin në komunitet dhe udhëheqjen e atleteve femra të diplomuara të kolegjit.

Universiteti i Pensilvanisë nominon notaren transgjinore Lia Thomas

Lia Thomas filloi karrierën e saj duke konkurruar në ekipin e meshkujve për dy sezonet e para. Thomas qëndroi jashtë për një vit, që përkoi me anulimin e sporteve dimërore për shkak të COVID-19. Kur atletika rifilloi në sezonin 2021-2022, Thomas filloi të garonte me ekipin e grave të notit dhe zhytjes.

Thomas vendosi rekorde të shumta sezonin e kaluar, por nominimi ka shkaktuar debat. Nga njëra anë janë njerëz që lavdërojnë nominimin, por ka edhe shumë që sulmojnë vendimin.

Universiteti i Pensilvanisë nominon notaren transgjinore Lia Thomas

“Kjo është një tjetër shuplakë në fytyrë për gratë,” tha Riley Gaines, një notare kampione që konkurroi kundër Thomas në kampionatin NCAA, e cila gjithashtu është nominuar për çmimin.

Ajo shtoi se ndjeu se NCAA tani e ka bërë të pavlefshëm këtë çmim.