Stil jete

5 fjali ndjese që ju bëjnë të dukeni të pasigurt dhe çfarë të thoni në vend të tyre

5 fjali ndjese që ju bëjnë të dukeni të pasigurt dhe

Të thuash “më fal” për gjërat që nuk e kërkojnë domosdoshmërisht shpesh rrjedh nga dëshira për të treguar respekt ose për të shmangur konfliktin . Dhe ndërsa mund të duket e padëmshme, mund të jetë e dëmshme për reputacionin tuaj.

Si një shkencëtar i sjelljes i trajnuar në Harvard, unë gjithmonë i inkurajoj njerëzit që të ndryshojnë gjuhën e tyre nga falja në vlerësim. Duke shprehur mirënjohje, ju lini një përshtypje më pozitive.
Këtu janë pesë fraza “më fal” për t’u hequr dhe çfarë të thuash në vend të kësaj:

1. “Më vjen keq që duhet të më ndihmosh kaq shumë.”

Kur ofroni ndjesë për të kërkuar kohën e dikujt, mund të nënkuptojë se veprimi për t’ju ndihmuar është një barrë ose bezdi. Kjo mund t’i bëjë ata më pak të gatshëm për të ndihmuar përsëri më vonë.

Çfarë duhet thënë në vend të kësaj: Njihni kontributet e personit dhe nënvizoni ndikimin pozitiv të veprimeve të tyre.

“Unë e vlerësoj që gjetët kohë për të dhënë komente.”

2. “Më falni nëse po flas shumë.”

Të kërkosh falje për të folur e ul mesazhin tënd.

Çfarë të thoni në vend të kësaj: Shprehni mirënjohjen për mundësinë për të folur ose për të ndarë mendimet tuaja.

“Gatishmëria juaj për të më dëgjuar do të thotë shumë për mua.”

3. “Më falni nëse po tregohem shumë emocional.”

Kur kërkoni falje për shprehjen e emocioneve, krijoni një atmosferë kufizuese, e cila nuk është e favorshme për të ndërtuar marrëdhënie të shëndetshme. Gjithashtu mund të dekurajojë pa dashje të tjerët që të ndajnë ndjenjat e tyre.

Çfarë duhet të thoni në vend të kësaj: Vini në dukje rolin e personit tjetër në bisedë dhe shprehni vlerësimin për durimin dhe ndjeshmërinë e tyre.

“Faleminderit që dëgjuat dhe kuptoni këndvështrimin tim.”

4. “Më falni për vonesën.”

Duke supozuar se vonesa nuk ka shkaktuar dëme ose shqetësime të mëdha, kërkimi i faljes mund të nënkuptojë se koha e personit tjetër është humbur.

Çfarë duhet të thoni në vend të kësaj: Në vend që të theksoni vonesën, tregoni se e vlerësoni kohën e tjetrit duke njohur gatishmërinë e tij për të qenë të durueshëm dhe të qetë.

“Faleminderit per durimin tuaj.”

5. “Më vjen keq që vazhdoj të ngatërroj”.

Kërkimi i faljes për gabimet e vogla mund të sugjerojë që ju mungon aftësia ose kompetenca për të performuar mirë. Kjo përfundimisht dëmton vetëvlerësimin tuaj dhe i lë njerëzit të pasigurt se si të përgjigjen.

Çfarë duhet thënë në vend të kësaj:

“Udhëzimet tuaja kanë qenë vërtet të dobishme.”