Stil jete

5 fjali pasivo-agresive që nuk duhet t'i përdorni më

5 fjali pasivo-agresive që nuk duhet t'i përdorni më

Nga John Bowe/ Sjellja pasive-agresive nuk është gjithmonë e qëllimshme. Si një ekspert i të folurit dhe komunikimit, kam zbuluar se njerëzit që kanë këto prirje shpesh luftojnë me të qenurit të sinqertë në lidhje me emocionet e tyre.

Por kur dërgoni mesazhe të përziera duke mos qenë të drejtpërdrejtë, problemet dhe tensionet mund të mbeten të pazgjidhura dhe njerëzit bëjnë supozime se si ndiheni. Madje mund t’i bëjë njerëzit t’ju respektojnë më pak.

Komunikuesit më të suksesshëm arrijnë te pika dhe shmangin këto fraza që shërbejnë vetëm për të acaruar dëgjuesin:

1. “Po ta them sa për kujtesë...”

Kjo frazë vetëm kamuflon kërkesën tuaj dhe e bën personin tjetër të mendojë se po përpiqeni ta bezdisni, fajësoni ose të bëni si shef.

Çfarë të thuash në vend të kësaj: Ji i drejtpërdrejtë. Nëse ke nevojë për një kthesë të shpejtë, nuk ka asgjë të keqe të thuash, “Hej, më vjen keq që ju shqetësoj përsëri, por kam nevojë për një përgjigje.”

2. “Mos e merrni për keq, por…”

Kjo frazë pothuajse gjithmonë paraprin diçka të bezdisshme ose fyese.

Logjika dembele dhe egoiste që qëndron pas saj është se nëse u tregoni njerëzve paraprakisht se do të jeni të pasjellshëm, është në rregull të vazhdoni dhe ta bëni këtë. E gabuar.

Çfarë të thoni në vend të kësaj: Kritika legjitime është e nevojshme dhe madje e dobishme, për sa kohë që nuk jeni turp për këtë. Thoni: “A është kjo një kohë e mirë për të folur? Ka diçka që më shqetëson” ose “Jam i shqetësuar për performancën tënde. Le të flasim për të.”

3. “E kuptova”.

Ndonjëherë, kjo është vetëm një frazë tjetër për “Po, në rregull”. Por versioni sarkastik do të thotë diçka tjetër: “Hesht, të dëgjova” ose “Më lër të qetë”.

Sarkazma është forma më e dukshme e agresionit pasiv, dhe ndoshta më lënduesja.

Çfarë të thuash në vend të kësaj: Shqyrto pse je i mërzitur. Pastaj provoni të thoni: “Më falni nëse dukem i mërzitur. E kam të vështirë këtë detyrë” ose “Jam i stresuar sepse sot kam shumë punë”.

4. “Hej, si po shkon ajo detyra që të kam lënë?”

Zbutja e një kërkese mund të duket e sjellshme, por mund të jetë gjithashtu një formë agresioni pasiv. Mendoni për “zbutës” të tjerë si “Faleminderit paraprakisht”.

Nëse po kërkoni diçka si shef apo koleg, mos pretendoni sikur jeni shok. Është mirë të jesh i qartë dhe të thuash çfarë të duhet dhe kur.

Çfarë të thoni në vend të kësaj: Kujtojuni atyre afatin, më pas shpjegoni pasojat e vonesës: “Unë kam vërtet nevojë për këtë deri nesër ose klienti do të jetë shumë i mërzitur.”

5. “Nëse kjo është ajo që dëshiron të bësh…”

Kjo frazë nënkupton mosmiratim. Sinjale të tjera të gjykimit agresiv pasiv përfshijnë “Që ta kesh parasysh për herë tjetër...”

Çfarë të thuash në vend të kësaj: Njerëzit zakonisht nuk marrin vendime për t’ju mërzitur. Nëse nuk jeni dakord, thuaj që ‘Nuk jam dakort sepse…’.