Stil jete

5 truke psikologjike që do t’ju bëjnë të keni më shumë vetëbesim

5 truke psikologjike që do t’ju bëjnë të keni më

Besimi nuk është një tipar me të cilin keni lindur. Ashtu si muskujt në trupin tuaj, është diçka që ne ndërtojmë dhe përmirësohemi çdo ditë me praktikë të vazhdueshme.

Ka disa mënyra për të punuar në ndërtimin e besimit në afat të gjatë, të tilla si njohja e vlerave tuaja dhe praktikimi i të menduarit pozitiv, sipas psikoterapistëve.


1. Sfidoni mendimet negative


Pa e kuptuar, ne shpesh bëjmë supozime për aftësitë që na mungojnë.

Le të themi se jeni ndjerë gjithmonë të turpshëm duke u rritur, kështu që të flasësh përpara të tjerëve ju duket diçka e tmerrshme. Fatkeqësisht, shefi juaj ju ka kërkuar të bëni një prezantim të ekipit.

Sfidoni besimet negative që keni për veten tuaj. Kjo mund të jetë aq e lehtë sa t’i thuash vetes çdo ditë: “Unë jam një folës i shkëlqyer publik dhe njerëzit duan të dëgjojnë idetë e mia.”

Vazhdoni ta përsërisni atë në kokën tuaj ose ta thoni me zë të lartë. Do ta gjeni veten më pak të shqetësuar dhe më të përgatitur.

2. Mos thuaj ‘mendoj’ ose ‘nuk jam i sigurt’

Ndryshoni fjalët dhe frazat e dobëta me ato që do t’ju bëjnë të dukeni si më profesionistë dhe të aftë.

Kur flisni me të tjerët, shmangni fillimin ose përfundimin e fjalive me “Unë mendoj” ose “Nuk jam i sigurt”. Në vend të kësaj, përdorni “Unë besoj”, e cila ju vë në krye të mendimit dhe jep siguri.

3. Kujtoni një moment kur jeni ndjerë të sigurt

Pikërisht përpara se të bëni diçka për të cilën ndiheni nervoz, provoni një ushtrim vizualizimi në të cilin përsëritni një përvojë të mëparshme ku keni pasur një nivel optimal energjie, fokusi dhe arritjesh.

Rishikoni ngjarjen në mendjen tuaj. Çfare po bëje? Kush ishte aty? Cili ishte reagimi që morët nga të tjerët? Si u ndjetë kur mbaroi?

Merrni atë energji pozitive dhe besim me vete në të tashmen.

4. Hiqni dorë nga rrjetet sociale

Është kaq e lehtë të humbësh kohë në mediat sociale dhe të krahasosh veten me të tjerët. Por mbani mend, ato postime ose video që shihni nuk pasqyrojnë gjithmonë realitetin. Jeta e askujt nuk është perfekte.

Siguria vjen nga besimi në vete dhe aftësitë tuaja. Krahasimi i vetes me njerëzit që ndajnë vetëm gjërat “magjepsëse”, e bën të pamundur të shohësh qartë arritjet e tua.

5. Vishni diçka që ju bën të ndiheni të fuqishëm

Studimet kanë treguar se rrobat që veshim mund të ndikojnë në proceset tona njohëse. Ato mund të rrisin performancën tuaj dhe të rrisin përshtypjet e njerëzve të tjerë për ju.

*Tess Brigham është një psikoterapiste me bazë në San Francisko dhe trajnere e certifikuar e jetës.

Tiranapost.al