Stil jete

6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj menstrual

6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Është tashmë një fakt i njohur se gjatë periodave, gratë mund të mbeten shtatzënë, por ka shumë gjëra të tjera për të mësuar rreth trupit. Cikli menstrual është një proces kompleks që rregullon trupin femëror dhe nuk ka dyshim se ai ndikon në mënyrë dramatike në jetën e grave.

Disa fakte që gjinekologu juaj ndoshta nuk jua ka thënë rreth menstruacioneve.

1. Hipokampusi në fakt rritet në madhësi.

6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Studimi tregoi se kur nivelet e estrogjenit rriten, hipokampusi rritet në madhësi. Këto ndryshime të trurit në fakt ndikojnë në sjelljen e grave. Studiuesit arritën në përfundimin se nëse gratë në faza të caktuara të ciklit të tyre janë shumë të ndjeshme.

2. Hormonet ndikojnë në trupin tuaj ndryshe në varësi të javës.

6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Hormonet luajnë një rol të madh në trupin tuaj. Normalisht, një cikël menstrual duket kështu:

Në javën e parë, mund të ndjeni disa probleme menstruale përpara se të fillojnë menstruacionet. Pastaj nivelet tuaja të estrogjenit fillojnë të rriten dhe ju filloni të ndiheni më mirë.

Në javën e dytë, ndiheni më mirë dhe nivelet e testosteronit rriten për një kohë të shkurtër . Ju mund të ndiheni sikur dëshironi të kaloni një kohë më intime me partnerin tuaj.

Në javën e tretë, niveli i estrogjenit tuaj ulet në mënyrë dramatike dhe progesteroni rritet. Mund të ndjeni luhatje humori dhe të vuani nga dëshpërimi.

Në javën e katërt, estrogjeni dhe progesteroni ulen dhe disa gra fillojnë të vuajnë nga sindroma pre-menstruale (PMS).

3. Dhimbjet menstruale në fakt mund të ndryshojnë strukturën e trurit të grave.
6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Studiuesit thonë se dhimbjet menstruale prekin nga 20% deri në 90% të vajzave adoleshente. Mund të zgjasin deri në 72 orë. Një studim tjetër tregoi se gratë që raportuan dhimbje menstruale treguan ulje të vëllimit në rajonet e trurit që përfshihen në përpunimin e transmetimit , përpunimin e nivelit më të lartë ndijor dhe rregullimin e funksionit endokrin. Nëse ndiheni sikur keni filluar të performoni më keq në punë, ndoshta dhimbjet menstruale janë arsyeja për këtë.

4. Dhimbjet menstruale mund të udhëtojnë.
6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Jo, kjo nuk është një shaka. Dhimbja menstruale mund të udhëtojë. Ndonjëherë mund të ndjeni ngërçe në vende si këmbët tuaja. Rajoni i legenit është "i përbërë nga një rrjet nervash" dhe kur shfaqet dhimbja, ajo prek gjithashtu këmbët, pjesën e poshtme të shpinës dhe të pasmet tuaja. Për më tepër, humbja e mineraleve thelbësore gjatë një periudhe (si hekuri, magnezi dhe kaliumi) e varfëron trupin dhe muskujt përgjigjen me ngërçe.

5. Cikli juaj menstrual mund të ndikojë në zërin tuaj.
6 gjërat që ndoshta nuk e dinit se ndodhin gjatë ciklit tuaj

Ky nuk është një lajm i mirë për këngëtarët, por një studim tregoi se gjatë menstruacioneve mund të përjetoni sindromën vokale premenstruale, që do të thotë humbje e fuqisë vokale dhe zvogëlim i aftësisë për të kënduar. Kordat vokale të thata mund ta bëjnë edhe më të vështirë kontrollin e vibratos.

6. Menstruacionet tuaja përkeqësohen kur është ftohtë.

Sipas mjekëve , gratë ankohen se periodat e tyre përkeqësohen në dimër . Moti i ftohtë gjithashtu mund të ndikojë në gjatësinë e ciklit. Në verë, cikli është më i shkurtër për 0,9 ditë.