Stil jete

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të tërë

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Shqipëria është e bekuar për sa i përket ditëve me diell dhe stinëve të plota, por në botë ka vende ku dielli nuk perëndon kurrë e madje as nuk lind kurrë për muaj të tërë!

Por, cilat janë 6 nga vendet në mbarë botën ku ndodh kjo gjë?

Islanda

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Nga 10 maji deri në fund të korrikut, dielli nuk perëndon kurrë në Islandë.

Norvegjia

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

E njohur gjithashtu si Toka e Diellit të Mesnatës, Norvegjia nuk sheh kurrë një perëndim dielli për 76 ditë. Drita e ndritshme e diellit mbështjell të gjithë zonën për rreth 20 orë në ditë. Nga 10 prilli deri më 23 gusht, dielli shkëlqen pandërprerë në Svalbard, Norvegji, vendbanimi më verior në Evropë.

Alaska

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Në Alaskë, dielli nuk perëndon kurrë nga fundi i majit deri në fund të korrikut.

Suedi

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Dielli është gjithmonë sipër në Suedi gjysmën e vitit. Nga fillimi i majit deri në fund të gushtit, dielli perëndon në mesnatë dhe lind përsëri në katër të mëngjesit.

Finlanda

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Në shumicën e pjesëve të Finlandës, vendi i mijëra liqeneve dhe ishujve, dielli nuk perëndon për 73 ditë. Si rezultat, njerëzit në këto rajone flenë më pak në verë dhe më shumë në dimër, sepse janë vazhdimisht të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit.

Nunavut, Kanada

6 vende ku dielli nuk perëndon dhe as nuk lind për muaj të

Nunavut ndodhet në rajonin veriperëndimor të Kanadasë dhe merr rreth dy muaj rreze dielli të pandërprerë. Por në dimër, dielli nuk lind kurrë për një muaj në këtë rajon.