Stil jete

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet e fundit

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Është pjesë e evolucionit njerëzor ndryshimi i karakteristikave ndër vite.

Çfarë ka ndodhur konkretisht me ne?

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Jemi bërë më të gjatë, si burrat dhe gratë

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Kufiri normal i temperaturës së trupit tonë është ulur

Puberteti fillon më herët. Të paktën 2 vite më shpejt se më parë.

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Jetëgjatësia është rritur për shkak të ushqimit dhe higjienës. Parashikohet që deri në fund të shekullit të 21-të të arrijë deri në 120 vjeç.

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Pjesë dhe organe të reja në trup. Falë teknologjive të reja është zbuluar interstitiumi, një organ i ri, një rrjet zgavrash të përbëra nga kolagjeni dhe elastina. Edhe në sy është zbuluar një shtresë e gjashtë e quajtur Dua.

7 ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur njeriut në 150 vitet

Disa pjesë janë zhdukur ose po zhduken. Ka njerëz që po lindin pa dhëmbët e pjekurisë të njohur si dhëmbët molarë. Kjo për shkak të zvogëlimit të nofullave, por edhe ndryshimit të dietës sonë ushqimore. Një muskul më pak kanë gjithashtu njerëzit e këtyre ditëve. Ai quhej Palmaris longus dhe përdorej për t`u ngjitur në terren të vështirë.

Jemi më shumë mbipeshë. Sipas OBSH-së obeziteti është trefishuar që nga viti 1975. Kjo për shkak të ushqimit dhe jetës sedentare.

*Burimi Bright Side