Stil jete

8 sekretet e psikologëve për të shpëtuar një marrëdhënie

8 sekretet e psikologëve për të shpëtuar një
Guy Winch, një psikolog i familjes që ka ndihmuar çiftet për më shumë se 20 vjet, mendon se lumturia dhe kënaqësia në një marrëdhënie varen nga tre faktorë kyç. Për më tepër, këta faktorë nuk janë instinktivë dhe kërkojnë mësim dhe përgatitje. Aftësitë duhet të zhvillohen, gjë që kërkon shumë praktikë. Kolegët e tij flasin gjithashtu për zakone të tjera që i ndihmojnë çiftet të qëndrojnë të kënaqur me marrëdhëniet e tyre për shumë vite. Të gjitha i gjen këtu!

1. Dhembshuria

Dhembshuria është aftësia për ta imagjinuar veten në vendin e dikujt tjetër dhe për ta mbështetur apo ngushëlluar. Provoni ta vendosni veten në vendin e partnerit. Mbyllni sytë dhe duke marrë parasysh karakterin e personit dhe rrethanat në të cilat ndodhet, përpiquni të imagjinoni se si duhet të ndihet. Harrojeni mendimin tuaj për problemin, përpiquni të kuptoni emocionet e tjetrit. Kjo do t'ju lejojë të tregoni ndjeshmëri, e cila është shumë e rëndësishme për një marrëdhënie të lumtur dhe të shëndetshme.

2. Kuptimi emocional

Pika e mëparshme çon në njëfarë mënyre në këtë pikë. Sigurisht, gjatë një debati, shumë pak njerëz thonë ndonjëherë: 'Ti ke të drejtë të ndihesh kështu dhe unë e kuptoj këtë.'

3. Vëmendje dhe mirësjellje

Të gjithë kemi një prirje për të nënvlerësuar rëndësinë e veprimeve të vogla të mirësjelljes dhe vëmendjes. Një rreth vicioz shfaqet shpesh në marrëdhënie: njëri partner tregon se është i mërzitur, tjetri bën të njëjtën gjë dhe e gjithë kjo çon në një konflikt serioz. Në këtë rast, vëmendja, si një buqetë me lule, një çokollatë e preferuar, një darkë e shijshme ose një përqafim, mund të ndihmojë në thyerjen e akullit.

4. Partneritet

Disa çifte mësohen aq shumë me njëri-tjetrin saqë fillojnë ta trajtojnë njëri-tjetrin si shokë dhome. Dhe çdo person fillon të jetojë jetën e tij. Në këtë situatë, disa njerëz shpesh shpërfillin mendimet e partnerëve të tyre kur marrin një vendim. Dhe kjo është gjëja më e keqe që mund të bësh. Kjo qasje ka shumë të ngjarë të çojë në debate të shpeshta dhe në ndarje. Për ta shmangur këtë, duhet të merrni vendime të rëndësishme duke marrë parasysh mendimin e partnerit tuaj. Sepse këto vendime ka të ngjarë të ndikojnë në jetën tuaj dhe të partnerit.

5. Spekulimet

Mos u mundoni të lexoni midis rreshtave kur partneri juaj ju thotë diçka neutrale apo të këndshme. Në këtë mënyrë po përshkallëzoni një konflikt që nuk ekziston. Ose një konflikt që ekziston vetëm në kokën tuaj. Mos spekuloni në asnjë situatë, thjesht pyesni drejtpërdrejt partnerin tuaj se çfarë do të thoshte në të vërtetë.

6. Mirënjohje

Tregojini partnerit tuaj sa mirënjohës jeni në çdo rast që ju jepet. Ju mund të mos e besoni, por këto fjalë janë magjike. Partneri juaj do të mendojë se ai ose ajo është i dobishëm, i nevojshëm dhe do të kuptojë se ju me të vërtetë mendoni kështu. Dhe ndoshta do të dëgjoni më shumë fjalët 'faleminderit', jo vetëm për diçka të madhe, por edhe për gjërat normale.

7. Mos e merrni njëri-tjetrin si të mirëqenë

Të gjitha marrëdhëniet kanë nevojë për kufij, kufizime dhe përgjegjësi. Dhe nuk duhet të marrësh gjithçka si të mirëqenë në një marrëdhënie. Për t'u siguruar që të dy partnerët janë të kënaqur me një marrëdhënie, ata duhet të punojnë për të, të mësojnë të flasin, të mësojnë të zgjidhin problemet dhe të bëjnë kompromise. Mos i merrni si të mirëqena fjalët ose veprimet e partnerit tuaj. Më pas, partneri do të bëjë të njëjtën gjë për ju.

8. Thashethemet

Asnjëherë mos thuaj asgjë të keqe pas shpinës së partnerit. Fol me të dhe zgjidhe gjithçka me të. Ju do të pajtoheni, fjalët që keni thënë tek të tjerët mbeten.