Stil jete

A është eutimia një gjendje shpirtërore më e dëshirueshme se lumturia?

A është eutimia një gjendje shpirtërore më e

Përveç lumturisë ekziston edhe një tjetër term, eutimia që thonë se është më e dëshirueshme edhe se lumturia.

Eutimia - çfarë do të thotë?

Shoqata Amerikane e Psikologjisë e përkufizon eutiminë si një gjendje shpirtërore të mirëqenies dhe qetësisë, pa asnjë shqetësim psikologjik.

Origjina e konceptit daton nga viti 1958 dhe është krijuar nga psikologia sociale Marie Jahoda, e cila e shpiku neologjizmin nga kombinimi i fjalëve greke identifikoi gjashtë kategori kryesore konceptesh që përvijojnë kriteret për përcaktimin e shëndetit të mentaliteti pozitiv: autonomia, zotërimi i mjedisit, ndërveprimet e kënaqshme me njerëzit e tjerë dhe me mjedisin, stili dhe shkalla e rritjes së individit, zhvillimi ose vetëaktualizimi, qëndrimet e individit ndaj vetvetes.

Eutimia nxit gjumin e mirë, na bën më rezistent nga ankthi dhe stresi, rrit mirëqenien mendore, nxit elasticitetin që do të thotë nxit aftësitë për të përballuar pengesat e jetës, duke shmangur kështu të qenit në mëshirën e situatave negative ose emocioneve.

Eutimia sjell me vete edhe efekte relaksuese në trup, duke çliruar të gjithë tensionin e akumuluar dhe ndjenjën e shtypjes.

Nuk është rastësi që qetësia mendore e kombinuar me relaksimin fizik sigurojnë që të jeni në kushtet ideale për një gjumë të mirë dhe kjo nga ana tjetër sjell efekte të mëtejshme pozitive në trup, nga ulja e rrezikut të dështimit të funksionit të zemrës deri te forcimi i sistemit imunitar.

Nga çfarë varet eutimia?

Në vitin 1991, Dr. Gregory L. Garamoni dhe kolegët sugjeruan se eutimia varet ndjeshëm nga një gjendje e ekuilibrit optimal midis kushteve pozitive dhe negative të individit.

Gjendja eutimike është e predispozuar edhe nga një formë tjetër ekuilibri, pra ekuilibri midis aspekteve të ndryshme të jetës, në jetën e përditshme, për shembull midis punës dhe familjes, midis dimensioneve publike, sociale dhe private. Kjo formë fleksibiliteti e largon personin nga ankthi, depresioni dhe tendenca për të përjetuar emocione negative me intensitet dhe frekuencë më të madhe.

Si të arrihet eutimia?

Terapia e mirëqenies mund të jetë një mënyrë për të arritur eutiminë.